'Hava soğursa bu kirlilik yıllarca sorun olabilir'
Karadeniz'de üç denizci ile onbinlerce canlının ölümüne yol açan çevre felaketinin Türk kıyılarını etkileme olasılığını yüksek bulan uzmanlar, "Hava daha da soğur ve mazot dibe çökerse birkaç yıl sürecek bir çevre sorunu ortaya çıkar" diyor
Cenk Başlamış
Karadeniz'deki şiddetli fırtınanın neden olduğu tanker kazası ve buna bağlı olarak gelişen çevre felaketi, son 48 saatte en az 3 denizcinin ve onbinlerce canlının yaşamına mal oldu. Şimdi de felaketin Türk kıyılarını etkileme tehlikesi belirdi.
Ukrayna Başbakanı Viktor Yanukoviç, önceki gün şiddetli fırtına sonucu ikiye bölünen Rus Volgoneft-139 tankerinden yayılan 1000 tondan fazla mazotun Ukrayna'dan uzaklaşmaya başladığını belirterek, "Kirlilik Rusya'ya mı, Gürcistan'a mı, yoksa Türk kıyılarına mı gidecek bilemiyoruz" dedi.
Çalışmalara rüzgâr engeli
Yanukoviç, bundan böyle Kerç Boğazı'ndan geçişlerde İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki kuralları uygulamayı düşündüklerini, ayrıca yaşanan felaketle ilgili olarak Rusya'dan tazminat isteyebileceklerini açıkladı. 500 kişi ile çok sayıda gemi ve helikopterin katıldığı arama, kurtarma ve temizleme çalışmalarına hızı saniyede 20 metreye ulaşan rüzgâr nedeniyle sık sık ara veriliyor.Azak Denizi ile Karadeniz'i birleştiren Kerç Boğazı'nda başlayan şiddetli fırtınanın ilk kurbanı, taşıdığı 4000 tondan fazla mazotun 1300 tonu denize sızan Volgoneft-139 oldu. Ardından toplam 7000 ton sülfür taşıyan Rus Volnogorsk, Kovel ve Nahçıvan gemileri sulara gömüldü. Nahçıvan'ın kaybolan mürettebatından 3'ünün cesedi bulundu, 5'ini arama çalışmaları ise sürüyor. Sivastopol açıklarında batan Gürcü bandıralı Haş-İzmail'de görevli 15 denizci de aranıyor.
Krasnador Valisi Aleksandr Tkaçov, şu ana kadar en az 30 bin kuşun ve onbinlerce balığın öldüğünü açıklarken, yaşanan çevre felaketinden fırtına uyarısına karşın önlem almayan gemi sahipleri ile kaptanları sorumlu tuttu. Rus yetkililer de, gemi kaptanları hakkında çevre felaketine yol açma suçundan dava açılabileceğini söyledi. Şiddetli fırtına, aralarında Türk bandıralı "Ziya Koç" ve "İsmail Kaptan"ın da bulunduğu 20'ye yakın geminin Novorossisk yakınlarında karaya oturmasına yol açtı.
Rusya Çevre Denetleme Komitesi Başkan Yardımcısı Oleg Mitvol, denizi mazottan temizleme çalışmalarının en az bir ay süreceğini belirtirken, "Ama hava daha da soğur ve mazot dibe çökerse birkaç yıl sürecek bir sorunla karşılaşabiliriz" dedi. Bazı Rus uzmanlar, sülfürün mazottan daha tehlikeli olduğunu söyledi.
En az 30 bin kuş öldü
Fırtınanın neden olduğu çevre felaketinin henüz tam boyutu bilinmiyor. Ancak bir Rus yetkili denizi temizlemenin en az bir ay süreceğini belirtirken bazı uzmanlar da sülfürün mazottan çok daha tehlikeli olduğunu ifade ediyorlar. Ukrayna Başbakanı Yanukoviç de yayılan petrolün Ukrayna kıyılarından uzaklaşmaya başladığını belirterek, "Şu an kirliliğin hangi ülkenin kıyılarını vuracak bilmiyoruz" açıklamasını yaptı. Çevre felaketinde şu ana kadar bölgedeki en az 30 bin kuşun öldüğü belirtildi. 
Cafe