
Meral TAMER
Bursa'nın haylaz çocukları!
Bursa'ya son olarak tam 3 yıl önce, 2004 kasımında gitmiştim. Bursalı iş çevreleri Çelik Palas'taki toplantımızda, ihracatta İzmir'i geride bırakarak İstanbul'dan sonra ikinciliğe yükselmelerini kutluyorlardı...
Otomotivin başkenti olan Bursa, 2003'teki 3.4 milyar dolar olan ihracat rakamını bugün 10 milyar dolara yükseltmiş bulunuyor. İhracatta İstanbul'un ardından 2'nciliğini de koruyor.
Gazetemiz Milliyet ve Ernst&Young Türkiye'nin, başarılı projeleri öne çıkarmak ve girişimcilik ruhunu özendirmek amacıyla bu yıl 5'incisini düzenlendikleri Yılın Girişimcisi Yarışması için Bursa'daydık.
Bursa, Türkiye'nin en girişimci kentlerinin başında yer alıyor. Bursalı başarılı girişimciler, bizim yarışmada da varlıklarını hissettiriyorlar. 4 yıllık geçmişimizde Bursa'dan Monte Carlo'ya giden bir şampiyon (Alara Tarım / Kerim Taner) ve bir finalist (Teknolojix / Osman Akın) var.
Bill Gates'le Jül Sezar
Önceki gün Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki panelde, girişimci ruhların hayal dünyasında epey gezinme fırsatı bulduk. Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Faik Açıkalın'ın esprili bir karşılaştırmasıyla çıktık yola: "Bugün Bill Gates'in hitap ettiği harita, Jül Sezar'ın hitap ettiği haritadan kat be kat fazladır."
Milattan 100 yıl önce yaşamış Sezar'dan, günümüzden 800 yıl önce yaşamış Mevlana'ya bir anda ışık hızıyla geliverdik. Bizim yarışmanın 2004 finalistlerinden Hipokrat'ın Genel Müdürü Hayri Dursunoğlu, şirketin kurucusu olan kayınpederi, parlak girişimci Dr. Cevdet Alptekin'in dilinden düşürmediği Mevlana'nın şu sözünü hatırlattı: "Ümit odasına girin, yeis odasına girmeyin!"
Girişimci tarifleri
Toplantıda birbirinden ilginç girişimci tarifleri de dinledik. Bütün konuşmacılar, girişimciliğin bir ruh hali olduğunda hemfikirdi. Yılın Girişimcisi Yarışmamızın Bursalı finalisti Teknolojix'in Genel Müdürü Osman Akın'a göre girişimci kişinin içinde her zaman bir haylazlık vardı. Başarılı girişimciler biraz hayal kuran, biraz macera arayan, çile çekme kapasitesi çok yüksek kişilerdi.
Girişimcilerin hepsi bir hayalle yola çıkıyor. Bu hayali gerçekleştirmek için çok çalışıyor. Yenilikçi ve yaratıcı çözümler arıyor. Başkalarının "Bu olmaz" diye bir kenara koyduğu şeyleri bulup çıkararak yıldızlaştırıyor. Hepsi zorluklarla karşılaşıyor. Her zorluktan bir ders alarak çıkıyor.
Başarısızlık öyküleri
Ernst&Young Türkiye Genel Müdürü Osman Dinçbaş, dünyada 20 yıldır yapılan bu yarışmaya bugüne kadar katılan 6 bine yakın girişimcinin başarı öykülerinden çıkardıkları ortak noktaları bizlerle paylaşırken çok önemli bir noktanın altını çizdi:
"Hiçbir girişimci yok ki, tökezlemeden ilk seferde başarılı olmuş olsun. Bir işe girmiş ve tökezlemeden büyümüş... Böyle bir örnek yok!" Bu noktada Açıkalın, Alarko Topluluğu'nun kurucusu İshak Alaton'un şu sözünü hatırlattı: "Ben başarı öykülerini dinlerim, ama benim asıl ilgimi çeken başarısızlık öyküleridir!"
Sanıyorum Amerika'da küçük girişimcinin kredi başvurusunda, -Türkiye'dekinin tam tersine- daha önce kredi kullanıp da batırmışsa bu deneyim, olumlu puan sayılıyor.
mtamer@milliyet.com.tr

Cafe