Annapolis bilmecesi
Bush yönetiminin Filistin sorununa çözüm için kasım sonunda düzenlemesi beklenen Annapolis Konferansı'nın, henüz ne tarihi belli ne de toplantıya davet edilecek ülkeleri
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bush yönetiminin, Filistin sorununa nihai bir çözüm bulunması için ABD'nin Annapolis kentinde, 22 Kasım'daki Şükran Günü'nden birkaç gün sonra düzenlenmesi için gayret sarf ettiği Ortadoğu konferansı hakkında, toplantıya az bir süre kalmasına rağmen belirsizlikler sürüyor.
The Washington Post, konferansın ne tarihinin ne de toplantıya davet edilecek ülkelerin belli olduğunu yazdı.
Gazete, konferansa Türkiye'nin davet edilmesi durumunda Yunanistan'ın da katılmak isteyeceğini, ayrıca topraklarında Filistin'dekinden daha fazla Arap yaşayan Brezilya'nın, Oslo Konferansı'na ev sahipliği yapan Norveç'in ve hatta Filistin'e yapılan yardımların önemli sponsoru Japonya'nın da barış sürecinde daha fazla rol sahibi olmak istedikleri belirtildi.
Başkan Bush, Annapolis Konferansı'nı düzenleyerek, yıllardır ihmal etmekle suçlandığı bir sorunun Filistin devletinin kurulmasıyla çözümlenmesi için "yol haritası"nı yeniden lanse etmeyi planlıyor.
Kafalar karışık
Gazeteye konuşan bir Arap diplomat, "Hiç kimsenin olup biteni anladığını sanmıyorum. Ben de tamamen kaybolmuş durumdayım" dedi. Adının açıklanmasını istemeyen diplomat, Annapolis'e davet edilen ülkelerin sayısının sonunda kolayca 50'ye çıkabileceğini söyledi.Eski Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Aaron David Miller de gazeteye yaptığı açıklamada, Ortadoğu konusunda son büyük konferans olan 1991 yılındaki Madrid Konferansı'na davetiyelerin iki hafta öncesinden gönderildiğine dikkat çekti.
Washington Post, Bush Yönetimi yetkililerinin konferansa Suriye'nin davet edilip edilmemesi konusunda ikiye bölündüğünü, ancak sonunda Rice'ın, Suriye'nin de temsil edildiği Arap Birliği'nin İzleme Komitesi'nin davet edilmesine karar vererek tartışmaya son noktayı koyduğunu yazdı.
|
DİĞER HABERLER |
YAZARLAR |
|

Cafe