Yargıtay: Kıyı tapuları iptal edilenlere tazminat ödensin
Yargıtay 1. Hukuk Dairesi, kıyı alanlarındaki tapuları Anayasa'ya aykırılık nedeniyle iptal edilenlere, devletin tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi
ANKARA ANKA
Yargıtay 1. Hukuk Dairesi, içtihat değişikliğine giderek tarihi bir karara imza attı. Yargıtay'ın verdiği karar sonrası, kıyı tapuları iptal edilenlere 'devletin saygınlığının' zedelenmemesi için tazminat ödenmesinin önü açılmış oldu.
Kıyı tapuları, kendilerine hiçbir ücret ödenmeksizin iptal edilenler, Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) dava açmaya başlamıştı.
AİHM de dava açanlara uygun ve makul bir miktar ödenmeksizin mülkten yoksun bırakılmalarının 'aşırı bir müdahale' oluşturduğuna ve bu kişilere tazminat ödenmesi gerektiğine karar vermişti.
Tazminat tutarı ne olacak?
Yargıtay'ın karar gerekçesinde şu bilgilere yer verildi: "Kişinin mülkiyet hakkı sona erdirilirken karşılıklı hak dengesinin sağlanması için mülkiyet hakkı sahibine tazmini nitelikte bir bedelin ödeneceği de kuşkusuzdur. Tazminatın nedeni yasa dışı bir işlemden değil, hak dengesinin sağlanmasından kaynaklandığından, taşınmazın tam değerini karşılaması da gerekli değildir."

Cafe