|
 |
|
|
Paris’te, İzmir’e ünlü isimler destek verecek
EXPO 2015 adayları İzmir ve Milano, pazartesi günü Paris’te, BIE delegelerine sunum yapacak. Tıp ve Sanat dünyasının tanınmış simaları, İzmir için kürsüye çıkacak. Son karar 31 Mart 2008’de verilecek
ARZU ÇETİK İzmir DHA
İzmir, Dünya Sergisi (EXPO) 2015 adaylığı kapsamındaki üçüncü sunumunu, 26 Kasım Pazartesi günü Paris’te, EXPO’ları düzenleyen Uluslararası Sergiler Bürosu’nun (BIE) genel kurulunda yapacak. Toplantıya, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile Sağlık Bakanı Recep Akda€ da katılacak. 100 kişilik Türk heyetinde; İzmir, İstanbul ve Ankara’dan EXPO 2015 Yürütme ve Yönlendirme kurulları üyeleri, bürokratlar ve medya mensupları da olacak.
Hotamışlıgil ve Levy
Dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi’nin Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, İzmir’in sağlık temasını anlatacak. Dünya çapında kitapları en çok satan yazarlar arasında bulunan, ünlü Fransız edebiyatçı Marc Levy de kenti tanıtan bir konuşma yapacak.
Levy, İzmir’in Karataş Semti’nde bulunan tarihi Asansör binasını, 1907 yılında yaptıran Musevi işadamı Levy Bairacli’nin torunu. Bairacli, Asansör’ü, o yıllarda Mithatpaşa’nın üst mahallelerine ulaşmak isteyenlere kolaylık sağlaması için yaptırdı. Paris’in ünlü Eyfel Kulesi’nden esinlenilerek inşa edildi.
Günümüzde kentin prestij noktalarından biri olarak gösteriliyor. Asansör binası, kent manzarasının izlenebildiği, restoranın ve kafeteryaların bulunduğu bir mekan...
Sunumda tüm bu bilgilerin verileceği, Cumhurbaşkanı Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da birer konuşma yapacağı belirtildi. Görsel şölenin de yaşanacağı, gölge oyunlarının izlettirileceği öğrenildi. EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı’nın üç boyutlu gösteriminin de yapılacağı kaydedildi.
Milano da tanıtılacak
İzmir’in tanıtımının ardından, rakibi, İtalya’nın Milano kentinin sunumu yapılacak. Organizasyonun İzmir’de mi, yoksa İtalya’nın Milano kentinde mi düzenleneceğine, 31 Mart 2008’de yapılacak oylamayla karar verilecek.
Genel kurulda ayrıca 3 ay süren ve küçük EXPO olarak nitelendiren EXPO 2012’nin evsahibi de belirlenecek. Delegeler, Polonya’nın Wroclaw, Güney Kore’nin Yeosu, Fas’ın Tanger kentleri arasında tercih yapacak. Sunumların ve oylamaların ardından genel kurul sona erecek. Aynı akşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onuruna, Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği tarafından akşam yemeği verilecek.
|
|
|

|