Petkim'e 10 milyar dolarlık yatırım planı
Turcas Petrol, Petkim'de devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından yatırıma başlayacak
EKONOMİ SERVİSİ
Petkim'in özelleştirilmesine ilişkin Socar & TurcasInjaz Ortak Girişim Grubu tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, petrokimya şirketi Petkim için önümüzdeki 78 yılda 10 milyar dolarlık bir yatırım kapasitesi programının söz konusu olduğunu açıkladı.
"Böyle bir tesisin normalde rafinerisiyle beraber 8 milyar dolar civarında maliyeti olacağı kanaatindeyim. Bunun 4 milyar doları rafineri, 4 milyar doları petro kimya tesislerinden oluşur. Dolayısıyla normalde böyle bir tesis yapsak en az 4 milyar dolarlık bir yatırım gerekir" diyen Aksoy, ilk etapta 2 milyar dolarlık yatırım yapılacağını sözlerine ekledi.
Petkim ihalesinin kesinleştiğini ve kendilerine 22 Şubat'a kadar parayı ödemek ve devir işlemlerini tamamlamak için süre verildiğini hatırlatan Aksoy, bu süre zarfında işlemi bitireceklerini ve devri tamamlamış olacaklarını aktardı.
'Beyaz yakalı kalsın diye yalvardık'
Turcas'ın kamu ihale yasaklısı olmasına ilişkin bir soru üzerine de Aksoy, "Şu anda yasal haklarımızın tükenmeyeceği güne kadar Karayollarının bu kararı düzeltmesini bekliyoruz. Aksi takdirde yasal haklara başvuracağız" dedi.Aksoy, ihalenin iptal edilmesi halinde "B Planı"na sahip olup olmadıkları sorusuna ise "Yasanın üzerinde bir planımız olamaz. Bizim cephemizden her şey bitmiştir. Danıştay'ın verdiği karar geçerli bir karar ise ona uymak gerekir" yanıtını verdi.
Öte yandan Aksoy, Petkim'in hisse devrinden sonra sadece sahipliğinin değişeceğini, düzenin değişmeyeceğini ifade ederek, "Mevcut insan kaynakları altyapısını mükemmel bulduk. Bunu kaybetmemek için 370 beyaz yakalının kalması için yalvardık" diye konuştu.
Hedef % 40 pazar payı
Petkim'in Türk endüstri bölgelerinin en yakın noktasında mükemmel altyapıya sahip olduğunu vurgulayan Erdal Aksoy, "Türkiye'de şu anda ihtiyacın ancak yüzde 25-28'ini karşılamaktadır. Büyüyen Türkiye'de Petkim'in ne yaparsa yapsın belki de piyasadan alacağı pay, bizim bu gayretlerimizle yüzde 40'lar civarında olacaktır" dedi.
Yapılacak yatırımlarla Ceyhan'da başlangıçta düşündükleri kapasitenin yılda 10 milyon ton olduğuna işaret eden Aksoy, Aliağa'da düşündükleri yatırımın ham maddeye dayalı olacağını ve yıllık kapasitenin 68 milyon ton olmasının öngörüldüğünü belirtti.

Cafe