Faizlere yarım puanlık indirim
Kısa vadeli faizleri yarım puan indiren Merkez Bankası, gıda ve enerji fiyatlarındaki risklere rağmen talep koşullarının enflasyondaki düşüşe destek vermeyi sürdürdüğünü açıkladı
ANKARA Milliyet
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), kısa vadeli faiz oranlarını yarım puan indirdi.
Buna göre gecelik borçlanma faizi, yüzde 16.25'ten 15.75'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 20.75'ten 20'ye geriledi.
PPK, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, başkan yardımcıları Erdem Başçı, Burhan Göklemez, Mehmet Yörükoğlu ve kurul üyesi İbrahim Turhan'ın katılımıyla toplandı.
PPK'dan yapılan açıklamada, 2007 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme verilerinin iktisadi faaliyetin büyük oranda arz yönlü unsurların etkisiyle yavaşladığını gösterdiği bildirildi.
Açıklamada, "Öngörüldüğü şekilde özel kesim iç talebindeki ılımlı toparlanma devam etmekte, buna karşılık kamu harcamalarındaki ve dış talepteki yavaşlamanın etkisiyle toplam talep koşulları enflasyondaki düşüşe destek vermeyi sürdürmektedir. Bu çerçevede gıda ve enerji fiyatlarına ilişkin risklere rağmen enflasyonun düşmeye devam etmesi beklenmektedir" denildi.
'Enflasyon artışı geçici'
Kurulun son dönemde enflasyonda görülen yükselişin kalıcı bir nitelik taşımadığı değerlendirmesinde bulunduğu vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:"Kuraklık ve enerji fiyatlarındaki artışlar gibi arz yönlü şoklar enflasyonun geçici olarak yükselmesine neden olurken büyümeyi de geçici olarak olumsuz etkilemektedir. Kurul, Merkez Bankası'nın öncelikli amacının fiyat istikrarı olduğunu vurgulamış, son dönemdeki indirimlere rağmen kısa vadeli faizlerin mevcut seviyesinin enflasyondaki düşüşü desteklediğinin altını çizmiştir. Bundan sonraki olası faiz indiriminin zamanlaması ve miktarı küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olarak belirlenecektir. Bunun yanında, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların genel fiyatlama davranışlarına yansımaları da yakından izlenmektedir."
ASO: En az 1 puan olmalıydı
Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, Merkez Bankası'nın faiz indirimini yeterli bulmadıklarını bildirdi. Özdebir, Merkez Bankası'ndan en az 1 puanlık indirim beklediklerini belirterek, "Yarım puanlık indirimle Merkez Bankası, beklentileri yönetmek yerine durumu idare etmeyi tercih etmiş görünüyor" dedi.
Merkez Bankası'nın para politikası uygulamalarını da eleştiren Özdebir, ABD, Kanada, Avrupa, İngiltere ve İsviçre merkez bankalarının, artan enflasyon endişelerine karşın piyasaları fonlamayı seçtiklerini belirtti.

Cafe