21 ÖLÜ 56 YARALI
PAKİSTAN'IN İSTİKRARINA DARBE
Butto öldürüldü
Sürgünden döndüğü Pakistan'da 8 Ocak'taki seçimler için kampanya yürüten muhalefet lideri Benazir Butto, Ravalpindi'deki mitingin ardından uğradığı silahlı ve bombalı saldırıda can verdi
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Pakistan'da 8 Ocak'ta düzenlenecek genel seçimler için kampanya sürdüren muhalefet lideri Benazir Butto (54), Ravalpindi kentindeki mitinginin sonunda düzenlenen silahlı ve bombalı saldırıda öldürüldü.
Önce kurşun, sonra bomba
Butto mitingin düzenlendiği Liyakat Bağ Parkı'ndan aracıyla ayrılırken, saldırgan önce Butto'nun aracına birkaç el ateş etti, ardından vücuduna bağlı olan bombayı patlattı. Saldırıda Butto'nun yanı sıra 20 kişi öldü, 56 kişi yaralandı. Benazir Butto'nun saldırganın açtığı ateşte boynundan ve göğsünden yaralandığı belirtildi. Saldırıyı köktendinci militanların düzenlediği sanılıyor. Olay yerindeki gazeteciler, patlamanın ardından Liyakat Bağ Parkında ölenlerin vücutlarından kopan parçaların etrafa saçıldığını anlattı.3 gün yas ilan edildi
Benazir Butto'nun öldürülmesi üzerine ülkede 3 gün yas ilan edilirken, bu süre içinde tüm okullar, ticari merkezler ve bankalar da kapalı kalacak. Kurmaylarıyla olağanüstü toplantı düzenleyen Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, daha sonra yaptığı konuşmada, Butto'nun teröristler tarafından öldürüldüğünü söyledi ve terörle mücadelede gösterdiği çabayı iki katına çıkarma sözü verdi. Müşerref, TV'den halka seslenerek, destek vermeleri çağrısında bulundu ve "Kararlılığımı vurgulamak istiyorum ve tüm ulusa, birlik olma çağrısında bulunuyorum. Ülkeyi bu teröristlerden temizleyinceye kadar durmayacağız" dedi.Pakistan İçişleri Bakanlığı ise güvenliği sağlama yetkisi verilen milis kuvvetlerinin "kırmızı alarma" geçirildiğini duyurdu.
'Riskleri biliyorum' demişti
Butto, mitingte yaptığı konuşmada da karşı karşıya olduğu riskleri bildiğini açıklamıştı. Butto, hayatını tehlikeye atarak alana geldiğini, çünkü ülkenin tehlikede olduğunu söylemişti. Butto daha önceki konuşmalarında da El Kaide'den ölüm tehditleri aldığını açıklamıştı.Miting alanındaki patlamanın hemen ardından gelen haberler, Butto'nun yara almadan kurtulduğu ve güvende olduğu yönündeydi. Pakistan Halk Partisi (PPP) yetkilileri, Butto'nun aracına bindiğini ve patlamanın olduğu noktanın 50 metre uzağında bulunduğunu aktarmıştı. Saldırıdan yaklaşık yarım saat sonra ise Butto'nun önce ağır yaralandığı ve ameliyata alındığı, ardından da öldüğü bildirildi.
'Katil Müşerref' sloganları
Butto'nun kaldırıldığı Ravalpindi Hastanesinde bulunan, PPP'den Vasıf Ali Han, Butto'nun yerel saatle 18.16'da öldüğünü bildirdi. Pakistan Halk Partisi'nden bir diğer yetkili Rahman Melik de liderlerinin "şehit olduğunu" duyurdu. Ravalpindi Hastanesi önünde toplanan yüzlerce Butto taraftarı, Devlet Başkanı Pervez Müşerref'i işaret ederek "Katil Müşerref", "Köpek Müşerref" sloganları attı.Navaz Şerif'ten seçim boykotu
Butto'nun ardından geçen ay sürgünden ülkesine dönen eski Başbakan Navaz Şerif, Butto'nun ölümünün ardından Ravalpindi'deki hastaneye geldi. Şerif üzgün bir şekilde Butto'nun naaşının başında oturdu. Hastane önündeki kalabalığa da seslenen Şerif, "Kendinizi yalnız hissetmeyin, sizinle birlikteyim. İntikamımızı alacağız" dedi. Navaz Şerif, düzenlediği basın toplantısında ise Butto'nun öldürülmesinin ardından, partisinin 8 Ocak'taki genel seçimleri boykot edeceğini açıkladı.
Bir türlü istikrar bulamayan Pakistan'ı yeniden demokrasi yoluna sokmak için mücadele veren Benazir Butto, bu mücadelesinin kurbanı oldu. Butto'nun seçim kampanyası halktan büyük ilgi görüyordu. Butto, 23 Aralık'ta Larkana'da da on binlerce kişiye seslenmişti.

İkinci saldırıdan kurtulamadı
Ravalpindi'de Butto'yu hedef alan saldırıdan sonra etraf kanlı ceset parçalarıyla doldu. Saldırıda Butto'nun yanı sıra 20 kişi öldü, 56 kişi yaralandı. İslam dünyasının ilk kadın başbakanı olan ve iki kez bu görevde bulunan Benazir Butto, hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle 8 yıllık gönüllü sürgün hayatından sonra, 18 Ekim'de ülkesine dönmüştü. Karaçi'de, Butto'yu karşılayan yaklaşık 150 bin kişinin katıldığı destek gösterisi sırasında Butto'nun konvoyunun yakınında bombalı araçla saldırı düzenlenmişti. Butto'nun yara almadan kurtulduğu saldırıda 136 kişi ölmüş, 250 kişi yaralanmıştı.

İslamcılar mı yaptı?
Butto, seçim kampanyası sırasında Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in aşırı dinci militanları durdurmakta başarısız olduğunu söylemiş, seçimi kazanması durumunda aşırı dinci grupları ezeceklerini ilan etmişti. Butto'nun, uluslararası terör örgütü El Kaide bağlantılı köktendinci örgütler tarafından öldürülmüş olabileceği yorumları yapılıyor. Butto, Ravalpindi'de kasım ayında da bir miting düzenlemeyi planlamış, ancak Müşerref güvenliğin sağlanamayacağı gerekçesiyle bu mitinge izin vermemişti. Pakistan'da 2007 içinde köktendincilerin düzenlediği 40 intihar saldırısında en az
770 kişi öldü.
|
DİĞER HABERLER |
YAZARLAR |
|

Cafe