|
 |
|
|
Umutla...
Yaşam Güzeldir / Banu Şen
Bir deniz gibi... İçimizde bir iç deniz gibi... Kurur nehirler, kurur dereler, akarsular, göller de...
Kurur mu hiç denizler? Bilirsiniz, bilirim! Yok. Olmaz! Tıpkı denizler de umut gibi bitmez. Tükenmez... Aslında koca bir denizdir umutlar içimizde. Kaybettik zannetsek de, denizler gibi derin, denizler gibi sonsuzdur umutlar.
Yeni bir yıla girerken umuttan daha büyük ne olabilir ki insanoğlu için? Herkes bir şeyi umut eder işte! Balıkçı dolan ağları, tarlada çiftçi hasadı, hasta sağlığı, küçük çocuk büyümeyi, sevgili ise yolu gözler. Herkes bir şeyi bekler. Yine biten bir yılla geride kalacak tüm yaşananlar. Ve herkes beklediğini umut edecek. Sizin beklediğiniz peki? Bin bir çeşit değil mi? Hepimizin umutlarının gerçeğe dönmesini umut ediyorum ben de... Yeninin eskiyi aratmamasını diliyorum. Üzen, sıkan ne varsa geride kalsın istiyorum.
Daha eşit daha huzurlu bir dünya olmaz mı? Olur elbet! Kardeşlik olmaz mı? O da olur... Tek sihir: insanoğlunun içindeki o denizler kurumasın.
Umut insanda. Şairler anlatır en güzel. En çok şairler umut eder. Umut deyince ve şair deyince Nazım Hikmet Ran geliyor işte benim de aklıma. Tıpkı onun ''Umut'' şiirindeki gibi;
* * *
işler atom reaktörleri işler / yapma aylar geçer güneş doğarken / ve güneş doğarken ben bir geceyi / bir uzun geceyi gene uykusuz / ağrılar içinde geçirmişimdir / düşünmüşümdür hasretliği ölümü / seni memleketi düşünmüşümdür / seni memleketi dünyamızı. / işler atom reaktörleri işler / yapma aylar geçer güneş doğarken / ve güneş doğarken hiç umut yok mu / umut umut umut... umut insanda.
Yeni bir yıla girerken ben umutlarınız bitmesin, çoğalsın diliyorum. En çaresiz anlarda bile hep yanınızda olsun. Yaşamak gibi gerçek olsun. Arayın. Kolayca bulun. Ama umutsuz kalmayın.
Yine Nazım Hikmet’in ''Elleriniz ve Yalana Dair'' şiirindeki dizlerin söylediği gibi.. En kör karanlıkta bile ışığınız hep olsun!
İnsanlarım, ah, benim insanlarım,/ antenler yalan söylüyorsa, / yalan söylüyorsa rotatifler, / kitaplar yalan söylüyorsa, / duvarda afiş, sütunda ilan yalan söylüyorsa, / beyaz perdede yalan söylüyorsa çıplak baldırları kızların, / dua yalan söylüyorsa, / ninni yalan söylüyorsa,/ rüya yalan söylüyorsa, / meyhanede keman çalan yalan söylüyorsa, / yalan söylüyorsa umutsuz günlerin gecelerinde ayışığı,/ söz yalan söylüyorsa, / renk yalan söylüyorsa, ses yalan söylüyorsa, / ellerinizden geçinen ve ellerinizden başka her şey / herkes yalan söylüyorsa, / elleriniz balçık gibi itaatli, / elleriniz karanlık gibi kör, / elleriniz çoban köpekleri gibi aptal olsun, / elleriniz isyan etmesin diyedir. / Ve zaten bu kadar az misafir kaldığımız / bu ölümlü, bu yaşanası dünyada / bu bezirgân saltanatı, bu zulüm bitmesin diyedir.
bsen@milliyet.com.tr
|
|
|

|