
Güngör URAS
Olayların içinden
2007'de mutlu olamayanlar
Yıl sona ererken insanlar durum değerlemesi yapar. Durum değerlemesi yapanlar önce kendi durumlarına, sonra yakınlarının durumuna, daha sonra ülkenin durumuna ve nihayet dünyanın durumuna bakar.
Ülkenin durumu üretimin ve bunun sonucu olarak gelirin artmasına, hızlı büyümeye ve istihdam artışına bağlıdır.
Büyümenin nimetlerinin (büyüme sonunda ortaya çıkan gelirin) adil dağılımına bağlıdır. Ülkeyi yönetenlerin halka, sağlık, eğitim, sosyal güvenlik, can ve mal güvenliği ve adalet konularında iyi hizmet vermesi toplumun mutluluğunun temel şartıdır.
- 2007 yılında ülkenin büyüme oranının yüzde 5'in altına düştüğü tahmin ediliyor. Yüzde 1- 1.5 dolayındaki nüfus artışı dikkate alınırsa, kişi başı milli gelir artışının yüzde 3.5'lerde kaldığı görülür.
Üretim artmayınca...
Dolar olarak hesaplanan kişi başı gelir rakamları yanıltıcı oluyor. Gerçek kişi başı gelir artışı sabit fiyatla hesaplanan artıştır. Kişi başına yüzde 3.5 dolayındaki üretim ve gelir artışı yetersizdir. Hele hele bu gelir artışı adil olarak dağılmıyorsa, ülke genelinde halk mutlu olamaz.
- Devletin rakamlarına göre, kasım ayından geriye 12 aylık (yıllık ortalama) tüketici enflasyonu (TÜFE) yüzde 8.86 oldu.
Bu 12 aylık dönemde gelirini bu oranda artıramayanların yaşamları zorlaşmış demektir.
- Her insanın kendine göre bir varlığı vardır. Kiminin varlığı bir altın bilezik, kimininki ev, kimininki otomobil, kimininki banka hesabı, kimininki dolar birikimidir.
Varlığının erimesini kim ister?
İnsanlar ertesi gün paraya çevirmeyi düşünmeseler de devamlı olarak varlıklarının değerini bilmek ister. Onun için bileziği olan altın fiyatını, evi olan ev fiyatlarını, doları olan dolar fiyatını izler.
Varlık fiyatları düşünce insanlar fakirleştiklerini düşünür. Mutsuz olur.
2007 yılında ev fiyatları geriledi. Varlıklarını YTL'nin değer kaybına karşı korumak endişesiyle dövize bağlayanlar, dolar ve euro olanların varlıkları eridi.
Dolar varlığı olanlar bir yılda (ortalama) yüzde 14.7 euro varlığı olanlar bir yılda (ortalama) yüzde 7.2 dolayında kayba uğradı.
Kadınlarımızın kolundaki bilezikler, boynundaki altınlar bile kaybettirdi.
İşte bu nedenle, halkımızın büyük bölümü 2007 yılında mutlu olamadı.
guras@milliyet.com.tr

Cafe