Çocukları 80 kilo 'A4'le vurdular
Dördü öğrenci 5 kişinin öldüğü ve 68 kişinin yaralandığı PKK'nın bombalı saldırısında, LPG'li araca yerleştirilen 80 kilogram ağırlığında A4 tipi plastik patlayıcı kullanıldığı belirlendi
Diyarbakır'ın Dağkapı semtindeki Levent Kışları, Kurdoğlu Askeri Lojmanları, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Adliye Sarayı, sağlık kuruluşları ile özel dershanelerin bulunduğu Yazıcıoğlu Caddesi üzerinde PKK'nın önceki akşam saatlerinde düzenlediği bombalı saldırının dehşeti dün sabah günün ilk ışıklarıyla ortaya çıktı.
Teröristlerin, caddenin en yoğun olduğu saat 16.50'de, subay ve astsubayları taşıyan sivil plakalı servis otobüsü geçerken infilak ettirdikleri bombalı aracı, 700 öğrencinin eğitim gördüğü özel dershane binasının kapısının tam karşısına park ettikleri ortaya çıktı. Patlamada büyük hasar gören, tüm camları kırılan dersane binasının ön cephesi brandayla kapatıldı.
'Cep'le patlattılar
Uzman polisler, gece boyunca olay yerinde büyük bir titizlikle inceleme yaparak delil topladı. İnfilak ettirilen kırmızı renkteki Lada marka otomobil ile askeri personeli taşıyan otobüs sabaha karşı Emniyet Müdürlüğü otoparkına çekilip incelenmeye alındı. Hasar gören diğer araçlar da kaldırıldı.Bomba uzmanlarının sabaha elde ettiği ilk bulgulardan, teröristlerin Lada marka LPG'li otomobile yerleştirdikleri bombayı cep telefonu düzeneğiyle uzaktan kumandayla patlattıkları belirlendi. Teröristlerin bombalı saldırıda kullanılan otomobile 80 kilogram A4 plastik patlayıcı yerleştirdiği saptandı.
Patlamada yaralanan asker ve sivillerin büyük bölümünde yanıkların olduğu saptandı. Bazılarında parmak, burun ve kulak gibi uzuv kaybıolduğu belirtildi.
Savcı: 4 kişi gözaltında
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, saldırıyla ilgili olarak 4 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Kavak yazılı açıklamasında şu bilgileri verdi:"Devegeçidi 16. Zırhlı Tugay Komutanlığı hizmetinde kullanılan 21 S 0835 plakalı servis otobüsün geçişi sırasında yol kenarında park halinde bulunan 21 AS 194 plakalı kırmızı renkli 1994 model Lada marka otoya yerleştirilen patlayıcının infilak etmesi neticesinde ilk belirlemelere göre 4'ü öğrenci olmak üzere Cengiz Kaya, Rıdvan Süer, Melek İpek, Ferhat Mutlu ve Eren Şahin isimli toplam 5 şahıs hayatını kaybetmiştir.
Aralarında askeri personel ve öğrencilerin de bulunduğu 6'sı ağır 68 vatandaşımız çeşitli yerlerinden yaralanmış, patlamadan dolayı askeri servis aracı ile yanında park halinde bulunan 5 sivil araç tamamen yanarak kullanılamaz hale gelmiş, 25 araçta, 5 apartmanın caddeye bakan cephesinde bulunan dairelerde ve apartmanların altında faaliyet gösteren 14 işyerinde maddi hasar meydana gelmiştir.
Olayı gerçekleştiren şahısların tespiti ve yakalanmalarına yönelik çalışmalar neticesinde, M.G., Z.K., S.K. ve B.M isimli şahıslar yakalanarak gözaltına alınmış olup, olayla ilgili olarak soruşturma ve incelemeler çok yönle olarak yürütülmektedir."
İki gün önce satmış
İnfilak ettirilen otomobilin sahibinin de gözaltına alınan 4 kişi arasında bulunduğu belirtildi. Ruhsat kayıtlarından yola çıkan polisin gözaltına aldığı ve adını açıklamadığı araç sahibi ilk ifadesinde otomobili iki gün önce sattığını söyledi.Kendisinin olayla ilgisinin olmadığını söyleyen otomobilin sahibinin, "Ben otomobilimi iki gün önce sattım ancak ruhsat devrini henüz yapmamıştık. Aracı alanlar mı yoksa başkası mı bombayı koydu bilemiyorum" dediği öğrenildi.
Koşuyolu'ndakiyle aynı düzenek
Cep telefonuyla harekete geçirilen düzeneğin, geçen yıl Diyarbakır'ın Koşuyolu semtinde 10 kişinin ölümü, 16 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan düzenekle aynı olduğu ortaya çıktı.Bu arada, Diyarbakır Asker Hastanesi'nde tedavi gören yaralılardan 2'si asker 3 kişi Ankara GATA'ya sevk edildi.
26 yaralının tedavisi sürüyor
Diyarbakırlı olan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kente gelerek Vali Hüseyin Avni Mutlu'yu ziyaret etti ve saldırıyla ilgili bilgi aldı. Valilik çıkışı açıklama yapan Eker, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 6 sivil, Askeri Hastane'de de 20 askeri personel olmak üzere 26 kişinin tedavilerinin devam ettiğini söyledi. Terör saldırısını şiddet ve nefretle kınadıklarını belirten Eker şunları söyledi:
"Bu saldırı tamamen sivillere yönelik olarak düzenlenmiştir. Ölenlerin arasında dershaneye giden öğrenciler de bulunmaktadır. Saldırıda ölen Eren Şahin Fen Lisesi öğrencisi. Bu insanların hepsi masum. Umuyorum ve diliyorum ki bir daha bu tür bir olay gerçekleşmesin Bu terör saldırısını yapanları bulunması için araştırmalar sürüyor. Failler bulunup en şiddetli cezaya çarptırılacaktır."
'Zararımız karşılansın'
Patlamanın olduğu bölgede belediye ekipleri temizlik çalışması yaparak kırılan camları temizledi. Patlamada işyerleri zarar gören esnaf, devletin kendi zararlarının karşılamasını istedi.Tarım Bakanı Eker, patlamada işyerleri hasar gören esnafı ziyaret ederek, zararlarının devlet tarafından karşılanacağını söyledi.
'5 dakika sonra daha büyük facia olurdu'
Bombalı saldırıda 4 öğrencinin yaşamını yitirdiği özel dershanenin müdürü Ercan Yıldız, patlamanın 5 dakika sonra olması halinde daha büyük bir facianın olacağını, şans eseri bunun önlendiğini söyledi. Yıldız, "Eğer patlama 5 dakika sonra olsaydı, burada büyük bir facia yaşanabilirdi" dedi.
Patlamadan hafif yaralı olarak kurtulan Ramazan Burdakuçin da, olay sırasında işyerinde olduğunu söyleyerek, "Patlamayla birlikte geriye doğru savruldum. Büyük bir şok yaşadım" diye konuştu.


Cafe