Kol kesmek için oy istedi
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Malezya'da mart sonunda yapılması beklenen genel seçimlerde yarışacak olan İslamcı muhalefet partisi Malezya İslam Partisi'nin (PAS) 77 yaşındaki lideri Nik Aziz Nik Mat, ülkede yaşayan Müslümanlara el kesme, recm gibi cezaları içeren katı şeriat hukukunun uygulanabilmesi için Müslüman olmayanlardan oy istedi.
1990'dan beri PAS'ın iktidarda olduğu kuzeydeki Kelantan eyaletinde bulunan evinde Reuters'a verdiği röportajda, Müslüman olmayanların, "hudud" adı verilen katı şeriat cezalarından korkmamalarını söyleyen Nik Mat, tam tersine gayrımüslimlerin, özellikle de ülkede nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan zengin Çinlilerin bundan kazanacağı çok şey olacağını söyledi.
Nik Mat, "Çinlilerin hudud kanunlarını kabul etmeleri çok önemli. Çünkü hırsızlık yapanlar yoksullardan çalmıyor" dedi. Kampanyalarının başarılı olup iktidara gelmeleri durumunda şeriat yasalarının Müslüman olmayanlara uygulanmayacağını söyleyen PAS lideri, "Hırsızlar zenginlerden çalar ve Çinliler Malaylardan daha iyi durumda. Bir hırsızın kolu kesilirse ve o kişi stadyuma veya pazara giderse, insanlar onun bir hırsız olduğunu görebilir. Böylece herkes korkacak ve çalmayacaktır" ifadelerini kullandı.
Malezya'da son iki yüzyılda Çin ve Hindistan'dan gelen göçler yüzünden etnik ve dini yapı değişti. Resmi dinin İslam olmasına rağmen, ülkede yaşayanların yüzde 40'ından fazlası Müslüman değil. Federal bir yapıya sahip Malezya, bağımsızlığını kazandığı 1957'den bu yana Malay, Çin ve Hintli partilerin oluşturduğu bir koalisyon tarafından yönetiliyor. Bu koalisyon, ülkedeki dini tansiyonu düşürebilecek tek yapı olarak görülüyor. PAS, iktidarda olduğu Kelantan eyaletinde de istemesine rağmen recm cezasını uygulayamıyor.
|
DİĞER HABERLER |
YAZARLAR |
|

Cafe