Emniyet'in ihmali için suç duyurusu
Dink ailesinin avukatları, İstanbul polisinin, azmettirici Yasin Hayal'in ağabeyini ihbara rağmen takip etmediğinin belirlenmesi üzerine, Emniyet Müdürü Cerrah ve görevli polisler için suç duyurusu yaptı
GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara
Gazeteci Hrant Dink'e yönelik 19 Ocak 2007'de düzenlenen suikastın yıldönümüne bir gün kala önemli bir gelişme daha gün ışığına çıktı. Suikastı gerçekleştiren O.S.'yi azmettirdiği iddia edilen Yasin Hayal'in ağabeyi Osman Hayal'in cinayetin işlendiği saatlerde İstanbul'da olduğu, 20 Ocak'ta ise Trabzon'a döndüğü ortaya çıktı.
Muhbir Erhan Tuncel, Hayal'in Dink suikastının ardından İstanbul'da fırıncılık yapan ağabeyi Osman Hayal'in yanında kalacağını Emniyet'e olaydan tam 1 yıl önce ihbar etmişti. Ancak, İstanbul polisinin belirtilen adrese gitmeye bile gerek görmemesi nedeniyle, Osman Hayal takip altına alınmamıştı.
Cinayetin görgü tanıkları, O.S.'nin yanında Yasin Hayal'e çok benzeyen bir kişinin daha olduğunu ısrarla söylemelerine rağmen, Osman Hayal, kardeşi Yasin Hayal'in olay anında kendisi, anne ve babasıyla Trabzon'da olduğunu ifade etmiş, Osman Hayal'in de nerede olduğu tam olarak bilinmediğinden bu ifade o an için doğru kabul edilmişti.
Dosyadaki telefon kayıtları ise Osman Hayal'in verdiği bilgilerin doğru olmadığını ortaya koydu.
Savcılığın talimatıyla, Trabzon Başsavcılığı 17 Aralık'ta 11 aydır soruşturmaya dahil edilmeyen Osman Hayal'in ifadesini aldı. İfadesinde, Bodrum'da bulunduğunu, hem akrabalarını hem de daha önce çalıştığı fırını ziyaret etmek için İstanbul'a geldiğini söyleyen Osman Hayal, "Ümraniye'de dayım var. Yanına misafir gittim. Sanırım İstanbul'da 2 gün kaldım. Sonra Trabzon'a döndüm" dedi.
Telefon sinyalleri ise Osman Hayal'in Bodrum'da bulunmadığını, İstanbul'da ise 2 gün değil 6 gün kaldığını ortaya koydu. İstanbul Başsavcılığı, bu durumu ancak Dink ailesinin avukatlarının uyarısı üzerine fark edebildi.
'Araştırma yapmadılar'
Avukatlar, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve görevli polisler hakkında da suç duyurusunda bulundu.Suç duyurusunda, muhbir Tuncel'in bu şahsın ismini çok önceden vermesine, telefon kayıtlarının incelenmesiyle bile açığa çıkabilen kuvvetli kuşkulara rağmen, Emniyet'in gerekli araştırmayı yapmadığı belirtildi.
Avukatlar, Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız, Karakol Komutanı Cevat Eser, istihbarat elemanları Veysel Şahin, Okan Şimşek ve Merkez Bölük Komutanı Murat Akçe hakkında da suç duyurusunda bulundu.

Cafe