Litvinenko'nun laneti
Eski KGB ajanının Londra'da zehirlenerek öldürülmesinin ardından bozulan Rus-İngiliz ilişkileri, Londra'nın 34 Rus diplomatı sınır dışı etmeye hazırlanmasıyla yeni bir boyut kazandı
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya'nın St.Petersburg ve Yekaterinburg kentlerinde faaliyet gösteren "British Council" temsilciliklerinin Rus yetkililerin baskıları sonucu kapatılmasının ardından misilleme olarak geçen cuma günü Moskova ile anti-terör işbirliğini askıya aldığını açıklayan İngiltere, bu kez de casus olduğunu iddia ettiği 34'ü diplomat, onlarca Rus vatandaşını sınır dışı etmeye hazırlanıyor.
İngiltere'de yayımlanan Mail on Sunday gazetesinde yer alan habere göre, İngiliz İç İstihbarat Örgütü MI5'in hazırladığı "casus listesinde", Rus Dış İstihbarat Servisi (SVR) ve Rus Askeri İstihbarat Servisi (GRU) için çalıştığı ileri sürülen şüpheliler arasında 34 Rus diplomatı da yer alıyor.
Habere göre listede, Rus Büyükelçiliği'nin en üst düzeydeki diplomatları arasında sayılan, Siyasi Müsteşar Aleksandr Sternik ve Büyükelçi Başdanışmanı Andrey Pritsepov da bulunuyor.
Gözetleme görevindeler
Haberde, Rus casusların İngiliz devlet sırlarını çalmakla ve "işadamı Boris Berezovski ya da Çeçen lider Ahmed Zakayev gibi, Rusya'nın İngiltere'deki düşmanlarını gözlemekle" görevli olduğunun düşünüldüğü kaydedildi.İki ülke arasında, 2006 yılında eski KGB ajanı Aleksandr Litvinenko'nun Londra'da zehirlenerek öldürülmesiyle yükselmeye başlayan gerilimin vardığı son nokta olduğu kaydedilen sınır dışı planının, "Soğuk Savaş"ın tüm şiddetiyle hissedildiği 1971 yılında Edward Heath hükümetinin 105 Rus diplomatı sınır dışı etmesini anımsattığına dikkat çekildi.
Bununla birlikte hükümetten bazı yetkililerin, bu planın uygulanması yönünde tereddütlerinin olduğu ve 34 "casusun" sınır dışı edilmesinin yeni ve "kimliği bilinmeyen" casusların ülkeye akın etmesiyle sonuçlanacağı çekincesini taşıdıkları belirtildi.
Moskova'dan misilleme
Ayrıca hükümet yetkililerinin, planın uygulanmasının Rusya'nın yeni misillemelerine yol açacağı ve Moskova'daki İngiltere Büyüklçiliği'nde görev yapan diplomatlara yönelik tacizlere neden olacağını düşündüğü bildirildi.Mail on Sunday'in görüştüğü, ajan suçlamasıyla karşı karşıya kalan Sternik ise suçlamaları reddetti. Sternik, "Biz 20 yıldır Rusya Dışişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışıyoruz. MI5 bunu bilmiyorsa bu, işlerini profesyonelce yapmadıklarını gösterir" dedi.
|
DİĞER HABERLER |
YAZARLAR |
|

Cafe