SAVCILIK VE POLİSİN YAZIŞMALARINA GÖRE:
Ergenekon terör örgütü
Ergenekon yapılanması içinde bulunan bazı kişilerin bir dönem Hizbullah ve PKK ile bağlantılı olduğu da iddia edildi
Erdal Kılınç
Ümraniye'de ele geçirilen el bombalarına ilişkin soruşturmayı yürüten savcılık ve polisin, yazışmalarda "Ergenekon" yapılanması hakkında "Ergenekon terör örgütü", zanlılar hakkında ise "Ergenekon terör örgütü üyesi" ifadesi kullandığı belirtildi.
Ergenekon yapılanmasına ilişkin yürütülen operasyon kapsamında polisin, zanlıların ev ve işyerlerinde yaptığı aramalarda örgütün sırlarını deşifre edecek önemli belgeler ele geçirdiği öne sürüldü. Soruşturma Savcısı Zekeriya Öz tarafından da incelenen belgelerin arasında örgütün şematik ve hiyerarşik yapısını belirleyen belgelerin bulunduğu iddia edildi.
Polisin ele geçirdiği belgeler arasında örgütün merkez komitesinden, en alt komiteye kadar olan yapılanmanın şemasal ve açılım olarak da belirlendiği öne sürüldü. Örgüt manifestosu ve hedefler, planlar, suikastlar ve içine sızılması gereken kurum ve kuruluşlarla ilgili yazılar ve raporların da bu belgeler arasında bulunduğu iddia edildi. Ergenekon yapılanması içinde bulunan bazı kişilerin bir dönem Hizbullah ve PKK terör örgütleriyle bağlantılı olduğu da iddialar arasında.
Ergenekon'un Hizbullah içinde de varlığını sürdürdüğünün ve bazı eylemlerde aktif rol oynadığının tespit edildiği iddia edildi. Zanlıların bu nedenle Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sağ örgütler büro amirliği tarafından sorgulandığı kaydedildi.
MİT de devreye girdi
Ele geçirilen belgeler arasında yer alan banka dekontları ve hesap kayıtlarından, örgüte yurtdışından yüklü miktarlarda para transferi yapıldığı da iddia edildi. Avrupa ülkelerinden yapıldığı belirtilen para transferlerinin örgütün uyuşturucu ve silah ticaretinden kazandığı paralar olabileceği iddia edildi. Belgelerin bulunmasının ardından MİT'in devreye girdiği bildirildi.Operasyon kapsamında gözaltında bulunan emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün ise gözaltına alındığı sırada polise tek kelime etmediği öğrenildi. Küçük'ün Beşiktaş'taki evine 22 Ocak, sabah saat 06.00 sıralarında gelen polis, evin önünde bekleyen ve koruma görevi yapan 2 askere yakalama kararını gösterdi.
Küçük, kapıyı açtığında ise karşısında Terörle Mücadele ve İstihbarat Şubesi üst düzey yöneticilerini buldu. Küçük'ün kendisini gözaltına almaya gelen polis şefleriyle göz mimikleri ile anlaştığı, başıyla ve gözleriyle karşısındaki görevlileri onayladığı belirtildi. İlaçlarını yanına alabileceği söylenen Küçük'ün, kıyafetlerini giydikten sonra teslim olduğu ifade edildi.
4 kişi serbest bırakıldı
Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen el bombaları ve patlayıcılara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınarak adliyeye gönderilen 4 kişiden 3'ü serbest bırakıldı. Tutuklanması istemiyle nöbetçi mahkemeye sevke dilen Satılmış B.'nin de hâkim tarafından serbest bırakılmasına karar verildi.
'Ergenekon' Alman medyasında yankı buldu
FRANKFURT Milliyet
Ergenekon çetesine yönelik operasyon haberleri, dün Alman basınında da yer buldu. Muhafazakâr Frankfurter Allgemeine, "Orhan Pamuk'a saldırı engellendi" başlıklı haberinde, milliyetçilere operasyon yapıldığını yazdı.Frankfurter Rundschau ise haberi birinci sayfadan 'Pamuk'a karşı' başlığıyla gördü. Haberde 'Askerler şüphe altında' denildi. Muhafazakâr Die Welt ise operasyonunun İslamcı AKP'nin güç dengelerini lehine çevirmesinin yansıması olarak değerlendirildi. Süddeutsche Zeitung gazetesi ise "Pamuk'u öldürme planı" başlıklı küçük bir haberle yetindi.
Milliyet ve Hürriyet'i kaynak gösteren gazete, "Pamuk'un yanı sıra, çok sayıda Kürt siyasi ve hükümete yakın bir gazetecinin suikast listesinde olduğunu" yazdı.

Cafe