
Güngör URAS
Olayların içinden
Yabancı bonocuyu vergi değil kur kaçırır
Yerliler Hazine bonosu ve tahvil satın aldıklarında, Hazine tarafından ödenen faizden ( yüzde 10 vergi kesintisi yapılıyor. Ama ikametgahı yurt dışında olanlar (Yabancılar / Kara Bıyıklı Yabancılar ile Sarı Benizli Yabancılar ) vergi ödemiyor. Faizin tamamını ceplerine koyuyor.
Yerliler borsada satın aldıkları hisse senedini 1 yıl içinde satar, borsa dışında satın aldıkları hisse senetlerini 2 yıl içinde satar ve bundan kar ederler ise, satış fiyatı ile alış fiyatı arasındaki farkın yüzde 10'u kadar vergi ödüyor. Fakat Türkiye'de ikamet etmeyenler (Yabancı sayılanlar) için böyle bir vergi yok. Onlar kazancın tamamının alıp götürüyor.
Tüketici Dernekleri Federasyonu bu uygulama eşitlik ilkesine uygun olmadığı iddiası ile dava açtı. Ankara 3. Vergi Dairesi konuyu inceledi. "Türkler vergi verirken ikametgahı yurt dışında olanların vergi vermemesi, 1982 Anayasasındaki eşitlik ilkesiyle, 73'üncü maddeki vergilendirme ilkesine aykırıdır" diyerek, iptali için Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesine ve mahkemenin kararına kadar davanın geri bırakılmasına karar verdi.
Vergiyi yerliler veriyor
Başlangıçta, yerli-yabancı farkı olmadan bono ve tahvilin faiz gelirinden ve borsa kazanından aynı oranda vergi kesiliyordu. Sonra ortaya değişik gerekçeler atıldı. Denildi ki,
Yabancı kazanca bakar
Vergi Konseyi Başkanı "Yabancıya vergi getirilir ise yabancılar kaçıp gidecek. Türkiye'de hiçbir aracı kurum kalmayacak" diyor.
Anayasa Mahkemesi'nin yerli-yabancı eşitliği gerekçesi ile yabancılara vergi getireceği bekleyişinde olanlar ise şunları söylüyor:
guras@milliyet.com.tr

Cafe