17. madde çıkmazı
YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesinin bekletilmesi tartışma yarattı. AKP'li Bozdağ, rafa kaldırıldığı iddiasını yalanlayarak, "Anayasa değişiklikleri yürürlüğe girdikten sonra ele alınacak" dedi
GÖKÇER TAHİNCİOĞLU, ÖNDER YILMAZ Ankara
AKP ile MHP'nin YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesini bekletmesi tartışma yarattı. AKP, rafa kaldırıldığı iddia edilen düzenlemeyle ilgili olarak "uzlaşma" çağrılarını yinelerken, AKP adına anayasa taslağı hazırlayan akademisyenler, oluşturulacak yeni bir metnin de sorunu çözmeyebileceğini söyledi.
Ek 17. maddeye, "Hiç kimse başının örtülü olması sebebiyle yüksek öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkân verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir" ifadesinin eklenmesine yönelik teklif, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda bekliyor.
Çene altı sınırlaması nedeniyle hem laik, hem de İslamcı kesimin eleştirdiği teklifin bekletilmesi, "Anayasa Mahkemesi'nin iptal etmesinden çekiniliyor. Sorun, anayasa ile çözülmeye çalışılacak" yorumlarına neden oldu.
Uzlaşma çağrısı
AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, rafa kaldırıldığı iddialarını yalanlayarak ek 17. maddeyi, anayasa değişiklikleri yürürlüğe girdikten sonra ele alacaklarını söyledi.Bozdağ, "O zamana kadar, 'Bizim daha iyi önerimiz var' diyen olursa buna açığız. 'Varsa iyi bir formül, komisyon kurar, inceleriz' diyoruz" dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin maddeyi iptal edeceğinden çekinildiği iddiasını da yalanlayan Bozdağ, "AKP içinde farklı görüş belirtenler olabilir. Bizim kaygımız yok. Biz çözüm geliştirdik, takdir mahkemenin" diye konuştu.

Cafe