'Türbana destek bildirisi'
DERYA SAZAK
Milliyet gazetesinin 2 Şubat 2008 tarihli nüshasında, 20. sayfada "297 imzalı destek bildirisi" başlıklı bir haber yer aldı. Bu haberde, üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasına ilişkin bildiriye imza atan akademisyenlerin açıklaması konu ediliyor.
Haberin son paragrafında bildiriye imza atan akademisyenlerden Prof. Mümtazer Türköne ve Prof. Atilla Yayla ile ilgili bilgilere de yer veriliyor. Prof. Yayla'nın Atatürk'e harkaret ettiği için mahkûm olduğu, Prof. Türköne'nin Okan Bayülgen'in eşi için söylediği "Onu rastladığım yerde döveceğim" şeklindeki sözleri hatırlatılıyor.
Tutumlar gölgelenmiş
Selim Aysu adlı okurumuz şöyle diyor: "Çok sayıda akademisyenin türban yasağıyla ilgili tutumunu konu alan bir haberde, grubun içinden seçilen iki akademisyenin başka olaylar karşısındaki durumlarını, açıklamalarını anlatan bilgilere yer verilmesini anlayabilmek mümkün değildir. Türköne'nin türban yasağına karşı olmasıyla Okan Bayülgen'i döveceğine ilişkin sözlerinin birlikte anılmasıyla ne amaçlanıyor? 297 akademisyenin tutumu gölgelenmeye mi çalışılıyor?Türbanı destekleyen bilim adamlarıyla ilgili haberlerde aynı hatırlatmalar yapılıyor mu? Milliyet'in objektif gazetecilik ilkelerine olan taahhüdüne ters düşen bir habercilik örneğiyle karşı karşıyayız."
Yazı işleri: Hatalıyız
Milliyet Yazı işlerinin Ombudsman'a gönderdiği açıklama ise şöyle:"Okurumuzun getirdiği eleştiri haklıdır. Haber akşam geldiği için maalesef yeterince incelenmeden gazeteye konulmuş. Prof. Türköne ve Prof. Yayla ile ilgili verilen bilgilerde maddi bir hata olmamakla birlikte, bu bilgilerin 297 akademisyenin bildiriye imza attıkları bilgisiyle yan yana verilmesi ana haberin anlamını gölgeleyen, okuru haberi belli bir çizgi içinde algılamaya teşvik eden bir nitelik taşıyor.
Sadece Prof. Mümtazer Türköne'yi konu alan bir haber olsaydı, bu hatırlatma haberin konusu olan kişiyi daha iyi tanımamız bakımından tamamlayıcı bir unsur olurdu. Ama haber sadece Prof. Türköne'yi konu almıyor.
O zaman geride kalan 286 kişinin de Prof. Türköne'nin Okan Bayülgen hakkındaki sözleriyle kaçınılmaz olarak ilişkilenmesi gibi bir durum ortaya çıkmış. Hatayı kabul ediyoruz."
okur@milliyet.com.tr
dsazak@milliyet.com.tr
Tel: 0212 505 62 03
Faks: 0212 505 68 09
Doğan Medya Center, Bağcılar 34204 İstanbul
|
DİĞER YAZILAR |
OKUR TEMSİLCİSİ |

Cafe