Böbrek nakli oldu, malulen emekliliği bitti
Bağ-Kur'un, böbrek nakli olduğu için malulen emekliliğine son verdiği Hakan Cengiz dava açtı. Cengiz, 'Uygulama yüzünden insanlar diyalize bile dönüyor' dedi
EROL AKKIR Antalya DHA
Böbrek nakli olduktan sonra Bağ-Kur tarafından malulen emekliliğine son verilen manifaturacı Hakan Cengiz (35), Antalya İş Mahkemesi'ne dava açtı. Cengiz, Türkiye genelinde kendisi gibi organ nakli olan 380 kişinin malulen emekliliğine son verildiğini savundu.
Cengiz'e, 5 yıl önce Ankara'da Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 'kronik böbrek yetmezliği' teşhisi konuldu. İki yıl diyalize giren ve 'yüzde 80 iş göremez' raporu ile Bağ-Kur'dan malulen emekli olan Cengiz, 2005 yılı temmuz ayında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi'nde böbrek nakli yapıldı. Nakilden 1 yıl sonra Bağ-Kur'a giden Cengiz, emekliliğinin iptal edildiğini öğrendi.
Cengiz'in sağlık karnesi elinden alındı. Devlet, Cengiz'den nakilden sonra yapılan bütün masrafları da faiziyle birlikte 10 bin YTL olarak istedi. Emekliliğinin iptal edilmesi üzerine Antalya İş Mahkemesi'ne dava açan Cengiz, Edirne'de kazanılmış bir davayı emsal gösterdi.
Yüzde 80 iş göremez raporu var
Emekliliğinin iptali üzerine itiraz dilekçesi yazdığını ve Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'nden, "2/3 oranına sakatlığa rastlanmamıştır" diye yanıt geldiğini belirten Cengiz şöyle konuştu:"Nakilden sonra da yüzde 80 iş göremez raporum olmasına rağmen, sağlık güvencemi geri vermediler. Türkiye'de yaklaşık 380 hasta bu durumda. Emeklilik hakkını kaybetme korkusu yaşayan birçok kişi, organ vericisi olduğu halde nakilden kaçıyor. Nakil olup da sosyal hakkı elinden alınan birçok hasta, nakil olan böbreği vücutlarının kabul etmediğini belirterek diyalize dönüyor. Devletin istediği parayı nasıl öderim? Hastalığımdan sonra dükkânımı kapatmak zorunda kaldım. Maaş alamıyorum. Sağlık güvencem yok."
'Organ nakli devlete kâr'
Hasta ve Hasta Yakınları Derneği Başkanı Nuri Özkul, diyaliz hastasının devlete yıllık maliyetinin 25-30 bin YTL arasında değiştiğini, organ nakliyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlandığını söyledi.
Sosyal Güvenlik kurumları aynı çatı altına toplanmasına karşın ödemelerde de farklılıklar yaşandığını belirten Özkul, "Böbrek nakli olanı sağlıklı saymanın mantığı olabilir mi? Nakil olan hastalar sürekli hasta sayılmalı" dedi.

Cafe