AİHM'den 3 karar
STRASBOURG AA
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye aleyhine açılan üç davayı dün karara bağladı. Hepsi Türkiye aleyhine sonuçlanan davalar sonucunda Türkiye mağdurlara toplamda 25 bin 500 euro tazminat ödeyecek.
Hasan Sonkaya adlı vatandaşın başvurusunu inceleyen AİHM, "Türkiye'nin kötü muamele ve işkencenin yasaklanmasıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 3. maddesini ihlal ettiğine" hükmetti. Türkiye, karar gereği 5 bin euro maddi tazminat ödeyecek.
AİHM, yasadışı örgüte üye olmaktan yargılanan Ali Göktaş ve 5 arkadaşının açtığı davada, "Türkiye'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili AİHS'nin 6. maddesinin 1. fıkrasını ve mal ve mülkiyetin korunmasıyla ilgili 1. protokolün 1. maddesini ihlal ettiği" görüşüne vardı ve 14 bin euro tazminat ödemesini kararlaştırdı.
3. davada ise mahkeme Türkiye'nin gözaltı süresinin uzunluğuna ilişkin AİHS'nin ilgili maddesini ihlal ettiği görüşüne vardı ve 6 bin 500 euro tazminat ödenmesini istedi.

Cafe