13 Şubat 2008 / Çarşamba - 13:00







"Marka rekabeti AVM rekabetine dönüşecek"

      Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Yönetim Kurulu Başkanı Nuşin Oral, alışveriş merkezlerindeki (AVM) yüksek kiraların bir iki sene içerisinde yerine oturacağını bildirdi.
      AMPD tarafından düzenlenen AVM Standartlar Konferansının açılışında konuşan Oral, bin kişiye düşen alışveriş alanının AB ülkelerinde 200 metre kare iken Türkiye’de metre kare olduğunu kaydetti.
      Oral, toplam perakende cirosunun yüzde 62’sinin hala geleneksel perakendeden elde edildiğini ve toplam 190 bin satış noktasının sadece 35 binini modern perakendecilerin oluşturduğunu söyledi.
      AVM’lerde kiraların yüksekliğinin arz talep dengesiyle ilgili olduğunu ve son dönemde bazı projelerin ciddi çekim noktası haline gelmesinin fiyatları yukarı çektiğini belirten Oral, "Bunun kendini dengeleyeceğini çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Şu anda bazı bölgelerde bu başladı bile. Beylikdüzü gibi noktalarda çok sayıda AVM olduğu için fiyatlar dengelenmeye başlandı ama Nişantaşı gibi az proje yapılabilen yerlerde ise talep yoğun olduğu için fiyatları yukarı çekti. Ancak bir iki sene içerisinde fiyatlar yerine oturacaktır. İlk başta tamam evet ama, yan yana açıldıktan sonra o başarı sağlanamadığında karşılıklı taviz verilmesi gerekecektir mutlaka..." diye konuştu.
      AVM’lerin Anadolu’ya yayılmaya başladığını söyleyen Oral, "Bunlar o bölgedeki ticarete de hareket kazandırıyorlar. Gelenekseli organizeye geçirmek için de itici güç oluyorlar, bu anlamda çok pozitif olduğunu düşünüyorum" dedi.
     
     "AVM’LER PERAKENDECİLERE GÜVENLİ LİMAN OLACAK MI?"
      AMPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aziz Torun da, modern dünyada AVM’lerin modern yaşamın tapınakları haline geldiğini kaydederek, gelenekselden modern perakendeye geçişin kurumsallaşmada, kayıt dışının kayıt altına alınmasında, tüketicinin bilinçlendirilmesi ve modernleştirilmesinde katkı sağladığını dile getirdi.
      Son yıllarda AVM sayısının hızla artmasında perakendecilerin bir anlamda AVM’leri keşfetmesinin de rol oynadığına işaret eden Torun, bu gelişmede üreticilerin perakendeyi keşfetmesinin, markalaşma açısından bunun bir ihtiyaç olduğunu ve bunun AVM’lerde başarılacağını görmesinin önemli rol oynadığını aktardı.
      Torun, "AVM sayısının hızla artıyor olmasına karşın kiraların da artıyor olması önümüzdeki çelişkidir. Bu da, yoğun ilgi ve talepten kaynaklanıyor. Yeni markalar AVM’lerin başarılarını bir kriter olarak görüyor. Bu başarıyı sağlayamadığında başarısızlık da AVM’ye yüklenecektir. Bundan sonra rekabet markaların yanı sıra AVM’ler arasında olacak" dedi.
      Perakendecilerin bir AVM’ye girerken gerekli fizibiliteleri yapmadığına işaret eden Torun, "Perakendeci AVM’yi güvenli bir liman olarak görüyor ama AVM’ler gerçekten bu güvenli liman rolünü oynayabilecek mi?" dedi.
      Torun, rekabete hazır olunması için lokasyon seçimi, mimari, mimarinin müşteri ve ziyaretçilere yönelik albenisi, ürün ve marka karmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
      AMPD Genel Sekreteri Sabahnur Erdemli ise, AMPD kapsamında yürütülen araştırma çalışmaları sonucunda şu anda 137 milyar dolar olan toplam perakende sektörünün büyüklüğünün 2010 yılında 199 milyar dolara ulaşacağını ve AVM sayısının 350’yi bulacağını belirterek, AMPD yönetim kurulunca bu çerçevede yapılması gerekenlerin ele alındığını kaydetti.
      Erdemli, yaygın ve örgün eğitim alanlarında bu yönde çalışmalar yapılması amacıyla şu anda 87 ticaret meslek lisesinde perakendecilik eğitimi verildiğini ifade etti.
     







     
Yorumlar (1)

Çok yüksek kiralar

piyasayıda vurdu

[13:18 - Hep magdur halk]   yazarın tüm yorumları






© Copyright 2008 Milliyet.