Obama, Hillary'yi silip süpürüyor
Demokratik Parti'den ABD'nin ilk siyahi başkanı olma iddiasıyla yola çıkan Obama ilk kadın başkan olmak isteyen Clinton karşısında ardı ardına 8 önseçim zaferi kazandı
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD'de partilerin başkan adaylarının belirlenmesi için eyaletler bazında yapılan önseçimlerde Demokratik Parti'de siyahi senatör Barack Obama müthiş bir ivme yakalayarak rakibi New York Senatörü Hillary Clinton karşısında 8. zaferini kazandı. 46 yaşındaki Obama önceki gün Virginia, Maryland ve başkent Washington'da 61 yaşındaki Hillary Clinton'ı bir kez daha bozguna uğrattı. Siyahi senatörün 19 Şubat'taki Wisconsin seçimini kazanmasına da kesin gözüyle bakılıyor. Obama'nın her renk, yaş ve cinsiyetteki seçmen grubunda oylarını artırdığı belirtildi."Potomac önseçimleri" denilen 3 yerdeki oylamaların tamamında, Clinton'a karşı 20 puan veya daha fazla üstünlük sağlayan Obama, delege sayısında da Hillary'nin önüne geçti. AP'nin hesabına göre, Obama 1.224, Clinton da 1.198 delegenin desteğine sahip. Demokratik Parti'nin başkan adaylığı için 2 bin 25 delegenin desteğini kazanmak gerekiyor.
Obama, sonuçların belli olmasının ardından Wisconsin'de yaptığı konuşmada, "Bu akşam yolumuza hızla devam ediyoruz" dedi. Clinton ise konuşmasında uğradığı yenilgilere değinmeyerek, "Denenmiş olan aday benim, hazırım. Haydi bunu gerçek yapalım" ifadesini kullandı.
Demokratik Parti'de gelecek salı da Wisconsin ve Hawaii eyaletlerinde önseçimler yapılacak. Buralardaki son anketlerde de Obama'nın önde gittiğine işaret ediliyor.
Obama'ya karşı çok başarısız bir şubat ayı geçirmekte olan Hillary Clinton'ın, umudunu daha fazla sayıda delege çıkardığı için önemli sayılan eyaletler Teksas ve Ohio'da 4 Mart'ta yapılacak önseçimlerine bağladığı belirtiliyor.
McCain önde
Cumhuriyetçi Parti'de iddialı isim Senatör John McCain, muhafazakâr rakibi Mike Huckabee karşısında 3 önseçimi de kazanarak, partinin başkan adaylığını elde etmeye biraz daha yaklaştı. Cumhuriyetçi Parti'de ılımlı aday McCain, Virginia eyaletinde zorlanmasına karşın, evanjelik Hıristiyanların ağırlıkla desteklediği eski vaiz ve eski vali Mike Huckabee'yi yenmeyi başardı.Huckabee, delege sayısı bakımından McCain'in çok gerisinde bulunmasına karşın yarıştan çekilmeye niyetinin olmadığını bildirdi. McCain'in 789, Huckabee'nin 241 delegesi bulunuyor. Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylığı için 1.191 delege kazanmak gerekiyor.
|
DİĞER HABERLER |
YAZARLAR |
|

Cafe