Sarkozy'den balans ayarı
SABETAY VAROL Paris
Son haftalarda Roma ve Riyad'da, biri Katolik diğeri Vahabi mezheplerine mensup topluluklar önünde yaptığı iki konuşmayla Fransa'daki laik çevrelerde ciddi kaygı uyandıran Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu kez Fransa Musevi cemaatinin yıllık akşam yemeğinde önceki konuşmalarına açıklık getirdi.
Fransa Musevilerinin yasal temsilcisi sayılan Musevi Kuruluşları Temsil Konseyi'nin (CRIF) Başkanı Richard Prasquier, "Biz 1905 tarihli laiklik yasasını varlık güvencemiz sayıyoruz ve bu yasada yapılacağı söylenen değişikliklerden endişe ediyoruz" diyerek topluluğunun rahatsızlığını dile getirdi. Nicolas Sarkozy bu sözleri, "Laik ahlakın dinsel ahlaktan daha az üstün olduğunu hiçbir zaman söylemedim. Bence ikisi birbirini tamamlar. İyiyle kötüyü ayırt etmenin zor olduğu anlarda hem birinden hem ötekinden esinlenmek yararlıdır" diye yanıtladı.
Laikliği "devletin tüm din ve felsefeler karşısında tarafsızlığı" olarak tanımlayan Sarkozy şunları söyledi: "Kimse hem inananlara hem inanmayanlara, hem dinsel koşulları yerine getirenlere hem de getirmeyenlere saygı anlamına gelen laikliğe dokunmayı düşünmüyor."
|
DİĞER HABERLER |
YAZARLAR |
|

Cafe