ABD uydu vurdu
Pentagon, arızalanan bir ABD istihbarat uydusunu savaş gemisinden ateşlenen füzeyle imha ettiğini açıkladı. Uzaydaki rekabette yeni bir dönemi başlatan gelişmeyi Rusya ve Çin endişeyle karşıladı
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD, Aralık 2006'da uzaya gönderdikten sonra arızalanan bir istihbarat uydusunu, Büyük Okyanus'taki bir savaş gemisinden ateşlediği füzeyle vurdu. Washington, uydunun imha edilmeyip Dünya'ya düşmesine izin verilmesinin, içerdiği toksik yakıt nedeniyle tehlikeye yol açacağını açıklasa da Rusya, bu operasyonun amacının diğer ülkelerin uydularını vurmak için geliştirilmiş bir füzeyi denemek olduğunu öne sürdü. Çin de ABD'den açıklama istedi.Uzayda silahlanma yarışını hızlandırmasından endişe edilen operasyon, ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in emriyle önceki akşam yerel saatle 22.26'da (Türkiye saatiyle dün sabah 05.26) gerçekleştirildi. ABD'nin Büyük Okyanus'ta Hawaii açıklarındaki savaş gemisi USS Lake Eire'den ateşlenen SM-3 tipi füze, yaklaşık 3 dakika sonra 210 km irtifadaki "USA 193" adlı istihbarat uydusunu vurdu.
Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon), füzenin, uydunun 450 kg "hidrazin" yüklü yakıt tankına isabet etmesinin amaçlandığını, ancak hedefin tutturulup tutturulmadığının 24 saat içinde kesinleşeceğini açıkladı. Ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, yakıt tankının vurulduğunun anlaşıldığını söyledi. Yetkili, atışın "tam bir başarı" olduğunu, tankın imha edildiğinin saptandığını belirtti.
Vurulan uydunun parçalarının 24-48 saat içinde atmosfere girerek yanacağı, geri kalanların da 40 gün içinde atmosfere girmesinin beklendiği bildirildi. Uydunun vurulması için kullanılan füzenin 10 milyon dolara mal olduğu, bütün proje için ise en az 30 milyon dolar harcandığı kaydedildi.
Çin açıklama istedi
ABD'nin uydunun vurulduğunu açıklamasının ardından Çin yönetimi operasyonla ilgili ayrıntılı bilgi verilmesi çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Jianchao, ABD'nin bu eyleminin uzay güvenliğine zarar verebileceğini ve Pekin'in durumu çok yakından izlendiğini belirtti. Rusya'dan daha önce yapılan açıklamalarda da ABD'nin uyduyu vurmaktaki asıl amacının silah denemesi yapmak olduğu öne sürülmüştü.Rusya Savunma Bakanlığı, Washington'ın, uydunun yeryüzüne kontrolsüz düşerek insanlara zarar vermesini engelleme gerekçesini "kılıf" olarak nitelemiş ve "ABD'nin başka ülkelerin uydularını yok etmeye yönelik olarak füze savunma sistemi denemesi yapacağı izlenimi ediniliyor" diye açıklama yapmıştı. Bakanlık, bunun, geçen yıl ocak ayında Çin'in eski bir meteoroloji uydusunu vurmasını hatırlattığını belirtti.


SM-3 füzesi USS Lake Eire füze destroyerinden ateşleniyor.
|
DİĞER HABERLER |
YAZARLAR |
|

Cafe