
Bazı iller kuraklıktan kurtuldu
AA
Son yağışlarla birlikte birçok yörede kuraklık tehlikesi atlatıldı; bazı bölgeler ise bu kadar şanslı olamadı. İşte bölgelerdeki son durum:
Şanslı iller
Doğu Anadolu Bölgesi'nde kentlerin içme suyu ihtiyaçları yeraltı kaynaklarından sağlanıyor; su sıkıntısı yok.Güney Marmara'da Bursa, Balıkesir ve Yalova'da, yaz aylarında su sıkıntısı beklenmiyor. Kocaeli'nin bu yıl ve gelecek yıl susuz kalma tehlikesi yok. Sakarya'da son yağışlar 3 aylık su ihtiyacını karşılayacak artışa neden oldu.Trakya'daki barajların doluluk oranı son bir ayda yüzde 53.80'e yükseldi. Eskişehir, Kütahya ve Bilecik'te su sıkıntısı yok, kar yağışı baraj ve göletlerdeki su seviyesini yükseltti.Antalya'da göletlerde su tutma seviyesi yükseldi.Isparta, Burdur, Gaziantep, Konya'da son yağışlar, barajlarda doluluk oranını olumlu etkiledi.Şanlıurfa'da yazın su sıkıntısı olmayacak. Şubat itibariyle yüzde 34.3 olan Atatürk Barajı'ndaki doluluk oranının ilkbaharda artması bekleniyor.İçme suyu ihtiyacı Dicle Barajı'ndan sağlanan Diyarbakır'da su sıkıntısı yok.Doğu Karadeniz'de Trabzon, Giresun, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'ta su sıkıntısı beklenmiyor.
Şanssız iller
İzmir'de kar yağışı barajların doluluk oranını etkilemedi. 15 barajda şu anda yüzde 60 düzeyinde olması gereken doluluk oranı yüzde 30 düzeyinde.Çanakkale'de yeterli yağış olmadı, baraj ve göletlerde tutulan sular azaldı, kuraklık riski sürüyor.Malatya'da yağan kara rağmen barajlardaki doluluk oranında değişiklik olmadı.Çukurova'da Seyhan, Aslantaş, Kozan, Kalecik, Berdan, Tahtaköprü ve Nergizlik barajları ile Hakkıbeyli Göleti'ndeki doluluk oranları yetersiz.Sivas, Yozgat ve Tokat'ta son yağışlar barajlardaki doluluk oranlarını çok yükseltmedi. Karların erimesiyle artış kaydedilmesi bekleniyor.Elazığ, Malatya, Tunceli, Bingöl ve Erzincan'da yağış var, ama kar eriyerek barajlara akmadı.