29 Şubat 2008 / Cuma - 08:00







Kuraklıkta ekin yetiştirme yolunda önemli bir adım atıldı

      Bilim insanları, bitkilerin genlerinde kilit noktada bir keşif yaparak, ekinlerin kuraklıkta hayatta kalmasını sağlama yolunda önemli adım attılar.
      Finli ve Amerikalı araştırmacılar, bir bitkinin soğurduğu karbondioksit ve atmosfere saldığı su buharı miktarını kontrol eden geni keşfettiler.
      Bu keşfin, gıda üretiminde iklim değişikliğini düzenlemede önemli bir rol oynaması bekleniyor.
      Bilim insanlarının onlarca yıldır bulmaya çalıştıkları, bitkilerin havadan absorbe ettiği (soğurduğu) ve büyürken havaya su buharı saldığı "stomataları" (gözenekleri) kontrol eden geni keşfeden Amerikalı ve Finli araştırmacılar, Nature dergisinde yayımladıkları makaleyle bilim dünyasına, bu gözenekleri açıp kapamayı denetim altında tutan kritik genetik sistemi keşfettiklerini açıkladılar.
      Helsinki Üniversitesi’nden Profesör Jakko Kangasjarvi, bu keşfin, bitkileri çok kuru ortamlarda, karbondioksit soğurmaya devam edecek ancak atmosfere saldıkları su miktarını azaltacak şekilde değiştirmenin yolunu açabileceğini belirterek, çalışmalarının bu yoldaki ilk adım olduğunu kaydetti.
      Bilim insanları, bitkilerin havaya bıraktıkları su miktarını kontrol eden genetik sistemi anlamaya yarayan bu keşfin 20 yıl içinde ticari kullanımının mümkün olacağına inanıyorlar.
      Çok kurak bir ortamda, bir bitki bulundurduğu su miktarının yüzde 95’ini kaybedebiliyor.
     







     




© Copyright 2008 Milliyet.