Yaşam 2010’un adamı: Mark Zuckerberg

2010’un adamı: Mark Zuckerberg

16.12.2010 - 02:42 | Son Güncellenme:

Sosyal paylaşım ağı facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, Amerikan haber dergisi Time’ın editörleri tarafından “Yılın Adamı” seçildi

2010’un adamı: Mark Zuckerberg

Time’ın internet sitesinde yapılan oylamada Wikileaks’in kurucusu Julian Assange birinci, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ikinci sırada yer almıştı. Ancak halk oylamasında 10. sırada yer alan Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg (26), derginin editörleri tarafından birinci seçildi. Zuckerberg’in ardından ilk beşte Amerikan aşırı muhafazakar Tea Party (Çay Partisi) hareketi, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Julian Assange ve 69 gün yer altında kalan Şilili madenciler yer aldı. Zuckerberg, 1927 yılında 25 yaşındayken seçilen Charles Lindbergh’den sonra Time dergisi tarafından bu ünvanın verildiği en genç ikinci kişi oldu.
Başbakan Erdoğan ise önemli kişiler bölümünde yer aldı. Aynı bölümde Lady Gaga, Lebron James, Steve Jobs, Justin Bieber, Barack Obama, Ömer El Beşir, Conan O’Brian, Kanye West gibi isimler bulunuyor.
600 milyon kullanıcı
Time’ın yazı işleri müdürü Richard Stengel, neden Zuckerberg’i seçtiklerini şöyle anlattı: “Bir zamanlar mahrem olarak gördüklerimizi şimdi bir butona basarak milyonlarla paylaşıyoruz. Bu değişimin merkezinde de Mark Zuckerberg yer alıyor. Onun icat ettiği sosyal paylaşım ağı 600 milyon kullanıcıya yaklaşıyor. Hayat tarzımızı yenilikçi ve iyimser bir şekilde değiştirdiği için Mark Elliot Zuckerberg ‘Time’ın 2010 Yılın İnsanı’dır.”
Stengel, oylamada birinci gelen Assange yerine neden Zuckerberg’i seçtiklerini de. ‘Zuckerberg ile Assange bir madalyonun iki farklı yüzü gibi. İkisinin açıklık ve şeffaflık peşinde. Assange büyük kurumlara ve hükümetlere saldırırken, Zuckerberg bireylere daha çok yetki verdiği düşüncesiyle onların gönüllü olarak bilgi paylaşmasını sağlıyor. Assange dünyayı gerçek ve hayal ürünü düşmanlarla dolu olarak görürken Zuckerberg dünyayı potansiyel arkadaşlarla dolu olarak görüyor” sözleriyle anlattı.

Haberin Devamı

Oda arkadaşıyla facebook’u kurdu
Mark Zuckerberg, Harvard Üniversitesi’nde bir kaç arkadaşı ile birlikte “Facebook.com”u kurdu. Zuckerberg’in yurttaki oda arkadaşı Dustin Moskovitz ile birlikte ABD’deki diğer üniversite öğrencileri için genişlettiği site giderek tüm dünyaya yayıldı. Forbes dergisine göre 2010’da Zuckerberg 4 milyar dolar kazanarak servetini 6.9 milyar dolara çıkarttı. Renk körü olan Zuckerberg yeşil ve kırmızıyı ayırt edememesi nedeniyle Facebook için mavi rengini seçmiş.

Yazarlar