Gündem 2014 Kurban Bayramı resmi tatil günleri listesi

2014 Kurban Bayramı resmi tatil günleri listesi

29.09.2014 - 11:58 | Son Güncellenme:

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Kurban Bayramı tatil süresi 5 güne uzatıldı. 2014 yılı Kurban Bayramı ne zaman ve tatili kaç gün? diye merak edenler için hazırlamış olduğumuz bu haberde bayram için resmi tatil günleri listesine ulaşabilirler.

2014 Kurban Bayramı resmi tatil günleri listesi

Herkesin merakla beklediği Kurban Bayramı tatil süresi belli oldu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre: . Arefe günü de dahil edilerek Kurban Bayramı tatili 3 Ekim Cuma günü başlıyor.

Haberin Devamı

Tüm kamu personeli, Kurban Bayramı arifesi olan 3 Ekim Cuma günü yarım gün idari izinli sayılacak.Başbakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla kamu kurumlarına yazı gönderildi. Buna göre, gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede eleman bulundurulması kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanlar, Kurban Bayramı’nın arifesi 3 Ekim 2014 Cuma günü yarım gün idari izinli sayılacak. Böylece, Kurban Bayramı izni kamu personeli için toplamda 5 gün olacak.

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

3 Ekim Cuma - Kurban Bayramı arefesi
4 Ekim Cumartesi - 1. gün
5 Ekim Pazar- 2. gün
6 Ekim Pazartesi - 3. gün
7 Ekim Salı - 4. gün

İLK KURBAN BAYRAMI NE ZAMANDI?


İslami kaynaklarda belirtildiğine göre ilk Kurban Bayramı bundan tam 1390 yıl önce tarihler 624 yılını gösterdiğinde Medine’de, Hz. Muhammed’in ‘İlk Kurban Bayramı namazını’ kıldırmasının akâbinde kutlanmıştır. O tarihten sonra da gelenek haline gelmiş ve bu yıllara kadar ulaşmıştır. Hz. Muhammed ilk Kurban Bayramı’nda 2 kurban kestirmiş ve bunlardan bir tanesinin duasını: “Allah’ım! Bu senin birliğine ve senden bana gelenlere şehâdet eden bütün ümmetim namınadır.” şeklinde yaparken, diğerinin duasını: “Allah’ım! Bu da, Muhammed ve Muhammed’in ev halkı içindir.” diye yapmıştır.

2014 Kurban Bayramı resmi tatil günleri listesi


KURBAN BAYRAMINI ÇOCUĞA NASIL ANLATMALI?


Kurban Bayramı'nda gerekli hazırlıkları yaparken çocuklarınızın hazır olup olmadığından emin misiniz? Her yıl birçok çocuk kurbanlık hayvanların kesilmesini izleyerek psikolojik yaralar alıyor. Bir yandan canlıları sevmeyi öğretirken diğer yandan hayvan kesiyor olmayı çocuklara uygun bir dille anlatmak gerekiyor. Ama nasıl?

Pedagog Elif İpek, kurban bayramlarında kesimlere tanık olan çocukların psikolojilerini anlattı…

“Kurban Bayramı, paylaşmayı, birlikte yaşamayı, birbirimize sahip çıkmayı öğütleyen bir gelenek. Fakat kurbanlık hayvanın safha safha parçalara ayrılmasını izlemek ise tüm çocuklar için tam bir travma. O halde bunu yaşayıp yaşamamak değil, ne şekilde yaşadığımız önemli.

Günümüzde televizyon ve bilgisayar ile birçok şiddet görüntüsüne maruz kalan çocuklarımızın gözleri önünde kurban kesmek, şunu demekten farksız: “Arkadaşına vurma, kedileri tekmeleme dedim ama ben de şimdi bu hayvanı kesiyorum.” Ailelerin bu cümleyi sarf etmeyeceği açık ancak çocukların algılama şekli maalesef ki böyle. Hele hele 9-11 yaşları arasında gerçekleşen soyut şeyleri anlayabilme olgunluğuna ulaşmamışlarsa…”

Çocukların soyut kavramları anlamasını beklemeyin

Okul öncesi dönemde olan çocuklar için ise bu durum bir film izlemekten farksız ancak anlayamadıkları, eğlenemedikleri bir film bu. İçedönük çocuklar resimleri ile durumu ifade etmeye ve bu gerginlikten kurtulmaya çalışırlar. Dışa dönük çocuklar ise genellikle bayramdan sonra olan biteni anlayabilmek için durumu etrafındaki insanlara anlatıp tepkilerine bakarlar. “Babamlar bacaklarını bir bağladı, küt diye yere düştü. Gözlerini bağladılar, bıçak, çırpınış, ses…” Karşısındakinden gelen tepki ile yaşadıklarını anlamlandırmaya çalışırlar. Fakat çocuk soyut kavramları (Din, ölüm, rüyalar gibi) algılayabilecek olgunlukta olmadığından, yeni soru işaretleri eklenerek karmaşa büyür.

Hiçbir çocuk kurban kesimine tanık olmasa, 11 yaşın üzerindeki çocuklar çok isteseler bile sadece uzaktan izleyebilse soru işaretleri doğmaz, çocuklarımız enerjilerini nörolojik olarak algılayamadıkları durumları anlamaya harcamaz. Bunun yerine çocuklarımızın dikkatini birlikte kaliteli zamanlar yaşamaya çeksek daha verimli olacağını düşünüyorum.”

Çocuklara neler söylenmeli?

Çocuklara bayramın manevi anlamda da ne anlama geldiğini çocuklara anlatmanın önemine değinen Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Öznur Simav şunları kaydetti…

“Bayramların ne demek olduğu ve içinde hangi kavramların yer aldığı; çocuklara, yaş gruplarına uygun şekilde hissettirilmelidir. Kurban bayramının da salt hayvan kesmek olmadığı, insanların birbirlerine yakınlaşmalarına vesile olduğu, kurban kesemeyecek kadar ekonomik yetersizlikte olanların ya da kesmeyenlerin ikram olarak gelen kurban etlerini kabul etmeleriyle aralarında bir yakınlık doğacağı, sağlıklı beslenebilmemiz için kurbanlık hayvanların olduğu, her gün beslenme adına binlerce hayvan kesildiği anlatılmalıdır.”