Gündem 2015'e beyaz kapanış

2015'e beyaz kapanış

31.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kocaeli'nde etkili olan yoğun kar yağışı sonucu TEM'in Dilovası Mevkii'nde araçların kayması sonucu meydana gelen kazalar nedeniyle İstanbul yönü ulaşıma kapandı. Küçükçekmece'de metrobüs kaza yaptı. Kaza nedeniyle metrobüs yolunda yoğunluk yaşanıyor. Hakkari'den Zonguldak'a yeni yıla girerken Türkiye’nin neredeyse tamamı beyaz örtüyle kaplandı. Deniz, hava ve kara ulaşımı olumsuz etkilendi. Onlarca il ve ilçede okullar tatil edildi, yüzlerce köy yolu ulaşıma kapandı. İstanbul'da gece etkisini artıran kar yağışı sabah saatlerinde de tüm hızıyla sürüyor. Sabah işe gitmek isteyen vatandaşlar büyük zorluk yaşıyor. Atatürk ile Sabiha Gökçen havalimanlarından, bugün ve yarın planlanan 200'ü aşkın sefer, beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle yapılamayacak. Özel araçlarıyla yola çıkan vatandaşlar ara yollarda kar nedeniyle güçlükle ilerleyebiliyor. İstanbul'da okullar bugün tatil. İstanbul'da kar yağışı yarın da devam edecek. Kar kalınlığının bugün yüksek yerlerde 15, 20, yarın ise 40-50 cm'ye ulaşması bekleniyor. İşte meteorolojiden çeşitli iller için gelen uyarılar.

2015e beyaz kapanış

Türkiye genelinde soğuk hava ve kar yağışı dün hayatı olumsuz etkilemeye başladı. Birçok il ve ilçede eğitime ara verilirken yüzlerce köy yolu da ulaşıma kapandı. Bolu Dağı geçişi başta olmak üzere birçok karayolunda da ulaşım yavaşladı. Bazı kentlerde kara hazırlıksız yakalanan sürücüler hasarlı trafik kazalarına neden oldu. Kar yağışı, sis ve poyraz nedeniyle deniz ve hava ulaşımını da olumsuz etkilendi. Denizde ve havada bazı seferler iptal edildi.

Haberin Devamı

İSTANBUL'DA GÖZ GÖZÜ GÖRMEDİ

İstanbul’da gün boyu aralıklarla devam eden kar yağışı, gece boyunca etkisini artırarak devam etti. Yokuşlarda mahsur kalan araçlar vatandaşların yardımıyla kurtuldu. Yoğun kar yağışı bu sabah da etkili oluyor. İşe gitmeye çalışan vatandaşlar büyük zorluk yaşadı.

İBB'DEN AÇIKLAMA
Yapılan açıklamada, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava tahminlerine göre İstanbul’u etkisi altına alan kar yağışı yarın akşam saatlerine kadar devam edecek" denildi. Ekiplerin ana arter ve çevre yollarında tuzlama ve küreme çalışmaları yaptığı belirtilen açıklamada, "Sabah saatlerinde çevre yollarında trafik yoğunluğu oluştu. Özellikle kar lastiği kullanmayan ve kabak lastik ile trafiğe çıkan araçlar trafiğin aksamasında büyük etken oldu. Ana arterlerde karla mücadelede sorun yaşanmadı" ifadeleri yeraldı.
Son 24 saatte 11 bin 600 ton tuz, 235 ton solüsyon kullanıldığı belirtilirken saat 07.00 itibariyle ölçülen kar kalınlıkları ise şöyle açıklandı:
- Kartal, Beykoz, Şile köyleri 20-30 cm
- Ümraniye, Çamlıca, Çekmeköy 20-25 cm
- Çatalca, Büyükçekmece 18-20 cm
- Gaziosmanpaşa, Sultançiftliği, Göktürk 15-17 cm
- Bayrampaşa, esenler, Eyüp, Sarıyer, Beşiktaş, Fatih, Kağıthane, Arnavutköy, Pendik, Tuzla 12-16 cm
- Küçükçekmece, Başakşehir, Beylikdüzü, Silivri, Üsküdar, Kadıköy, Ataşehir 10-14 cm
- Diğer semtlerde ise 3 ila 5 cm aralığında

Haberin Devamı

İSTANBUL YÖNÜ KAPANDI

Kocaeli'nde etkili olan yoğun kar yağışı sonucu TEM'in Dilovası Mevkii'nde araçların kayması sonucu meydana gelen kazalar nedeniyle İstanbul yönü ulaşıma kapandı.
Saat 08.30 sıralarında karayolunun kapanması üzerine çok sayıda kurtarma ekibi sevk edildi. Kapanan karayolunda uzun araç konvoyu oluşurken trafik ve karayolları ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Kocaeli'nde kar kalınlığı yer yer 15 santimetreye ulaştı.

200 UÇAK SEFERİ İPTAL
Türk Hava Yolları (THY), bugün ve yarın, İstanbul Atatürk ile Sabiha Gökçen havalimanlarından planlanan bazı seferlerini iptal etti.
THY'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, iki havalimanından, bugün ve yarın, iç ve dış hatta planlanan 200'ü aşkın sefer, "meteorolojik beklenti sebebiyle olası kapasite azaltılması doğrultusunda" yapılamayacak. Yolcular, seyahatlerinden önce uçuşlarıyla ilgili son durumu "www.turkishairlines.com" internet adresinden veya "444 0 849" numaralı çağrı merkezinden öğrenebilecek.
2015e beyaz kapanış
İSTANBUL'DA KAR NE KADAR SÜRECEK?
Meteoroloji 1. Bölge Müdürü Ergün Güler, karın bugün de aralıklarla sürmesinin ve zaman zaman tipi şeklinde yoğun olarak devam etmesinin beklendiğini dile getirerek, yeni yılın ilk saatlerinde de yağışın yoğun olarak görüleceğinin tahmin edildiğini kaydetti. Ergün Güler, deniz üzerinden gelen nemli havanın etkisiyle zaman zaman karla gök gürültüsünün de duyulacağı İstanbul'da, yağışın 1 Ocak Cuma günü sabah saatlerinde de etkilisin sürdüreceğine işaret ederek, şöyle devam etti:
YARIN 40-50 CM OLABİLİR
Cuma sabah saatlerinde kar yüksekliğinin şehir merkezlerinde yer yer 20, yüksek kesimlerde ise 40-50 santimetreye kadar ulaşacağını beklemekteyiz. Kuvvetli rüzgarın etkisiyle yer yer tipi olarak görülecek yoğun kar yağışlarıyla sıcaklıklar da sıfır derecenin altına düşeceğinden, buzlanma ve don nedeniyle meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını öneriyoruz."
Ergün Güler, 2 Ocak Cumartesi günü ise İstanbul'da parçalı bulutlu bir havanın beklendiğini belirterek, sıcaklığın en düşük eksi 1, en yüksek 5 derece olacağını bildirdi. Güler, 3 Ocak Pazar ise akşam saatlerinden itibaren Orta Akdeniz üzerinden gelen yeni yağışlı bir havanın etkisine girileceğini vurgulayarak, sıcaklığın 10 dereceye kadar yükseleceğini söyledi.
ARTARAK SÜRECEK
Kar yağışı ve soğuk, Van, Sivas ve Tokat’ta da etkili oldu. TEM otoyolu ve D-100 karayolunun Bolu Dağı kesiminde de kar yağışı dünden itibaren etkili olmaya başladı.Kar kalınlığı bazı bölgelerde 10 santime ulaştı. Karayolları ekipleri, özellikle Bolu Dağı Tüneli’nin çıkış noktalarında buzlanmaya karşı tuzlama çalışması yaptı. Düzce kent merkezi ile Kaynaşlı, Yığılca ve Gölyaka ilçeleri ile yüksek kesimlerde de kar yağışı etkisini sürdürüyor. Meteoroloji yetkilileri, kar yağışının bölgede etkisini arttırarak devam edeceğini bildirdi.
BU İLLER İÇİN UYARI GELDİ
Elazığ Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, bugün öğleden sonra Elazığ ve Malatya'da orta kuvvette, Adıyaman'da ise hafif kar yağışı bekleniyor. Bingöl ve Tunceli'de bugün orta kuvvette görülecek kar yağışının, cuma gününe kadar etkisini artıracağı tahmin ediliyor.
Yağışlardan dolayı hava sıcaklıklarının Doğu Anadolu Bölgesi'nde 6-12 derece azalacağı değerlendiriliyor.
Bu arada, buzlanma ve don olaylarına karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.
BALIKESİR, ÇANAKKALE...
Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Güney Marmara ve Kıyı Ege'de, Karadeniz üzerinden gelen soğuk hava kütlesinin etkili olmasının beklendiği bildirildi. Soğukların Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Aydın ve Manisa'da kendisini yoğun hissettireceği belirtilen açıklamada, 5 ilde sıcaklıkların 10-12 derece düşeceği kaydedildi.
İZMİR İÇİN KAR UYARISI GELDİ
Çanakkale'nin doğusu ve Balıkesir çevrelerinde kuvvetli kar yağışının etkili olacağı vurgulanan açıklamada, bugün için şu ifadelere yer verildi: "Balıkesir merkez ve ilçeleri ile Çanakale'nin doğusunda kuvvetli olmak üzere Manisa ve İzmir'in kuzey ve doğu ilçelerinde kar yağışı beklenmektedir. İzmir merkezinde de kuzey ile yüksek kesimlerde hafif kar yağışı tahmin edilmektedir. Güney Marmara ile kıyı Ege'de, bugün ve yarın rüzgarın kuvvetli poyraz ve kısa süreli fırtına şeklinde esmesi bekleniyor." Bu illerde hafta sonuna kadar etkili olacak soğuk havanın etkisiyle kuvvetli buzlanma ile don görüleceği bildirilen açıklamada, bu durumlara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olması istendi.
Yılbaşı gecesi ile sonrasında İzmir, Aydın, Manisa, Balıkesir ve Çanakkale'de zirai donun etkisini göstereceğine işaret edilen açıklamada, bölgede seracılık faaliyetinde bulunan üreticilerin bu duruma karşı hazırlıklı olması gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü de Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun doğusunda cuma gününe kadar yoğun kar yağışı beklendiğini

Haberin Devamı


Ağrı eksi 10 derece

Haberin Devamı

- Doğu Anadolu Bölgesi’nde önceki gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında 10 dereceyle Ağrı’da ölçüldü.

- Kayak ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ’da, “oteller bölgesi” kar yağışıyla beyaza büründü. Havanın sıfırın altında 10 derece olduğu Uludağ’da, kar yağışının cumartesi gününe kadar aralıklarla sürmesi bekleniyor.

- Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yoğun kar yağışı nedeniyle araçlarının kara saplanması sonucu mahsur kalan sekiz kişi, iki saatlik çalışmanın ardından kurtarıldı.

- Sivas’ta önceki gece başlayan kar yağışı dün sabaha kadar aralıklı olarak devam etti. Kar nedeni ile Suşehri ilçesindeki okullar dün öğlenden itibaren 1.5 gün tatil edildi.

- Hakkari’de dün sabah erken saatlerde başlayan ve etkisini artıran kar yağışı sonucu kent merkezi kısa sürede beyeza büründü. Kar kalanlığı kent merkezinde 15, yüksek kesimlerde ise 50 santimi aştı.

20 ilde eğitime kar engeli

Türkiye’yi etkisi altına alan kar yağışının ardından çok sayıda kentte okullar tatil edildi.
Çorum’da kent merkezi ve 10 ilçede eğitime 2 gün ara verildi. Samsun, Sivas, Kocaeli, Ordu’da Gürgentepe, Korgan ve Mesudiye ilçelerinde, Sakarya, Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde, Niğde, Tokat’ın Yeşilyurt, Almus, Artova, Başçiftlik ve Niksar ilçesinde, Kastamonu’nun Şenpazar ve Bozkurt ilçelerinde, Karabük’ün Ovacık ilçesinde, Erzurum, Hakkari, Bolu’nun Gerede ve Dörtdivan ilçelerinde, Düzce, Karaman, Nevşehir, Rize’nin Çamlıhemşin, Hemşin ve Güneysu ilçelerinde, Giresun ve Yozgat’ta eğitime 1 gün ara verildi.
Soğuk algınlığı şikâyetleri 3-4 kat arttı
Adana Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Servis yöneticileri Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz ve Doç. Dr. Ahmet Sebe de soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon şikayetiyle hastaneye başvuruların 3-4 kat arttığını söyledi.
Yoğun kar uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün ve Cuma günleri Doğu Karadeniz (Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin) ile Doğu Anadolu’nun doğusunda (Hakkari, Şırnak, Siirt, Bitlis, Van, Ağrı, Muş, Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan) beklenen yağışların yoğun kar yağışı şeklinde olması beklendiğini ve başta ulaşımda aksamalar olmak üzere meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli olunması istendi.

Yazarlar