Eğitim 2016 ALES başvuruları ne zaman?

2016 ALES başvuruları ne zaman?

16.03.2016 - 21:13 | Son Güncellenme:

8 Mayıs 2016 tarihinde yapılacak olan ALES’in başvuruları 17 Mart itibariyle başladı. 2 gün ertelenen başvuru süreci 30 Mart’ta sona erecek. Başvurunuzu nasıl yapacağınızı öğrenmek istiyorsanız haberimizi okuyunuz.

2016 ALES başvuruları ne zaman

ALES sınavı yani Akademik Personel ve Lisans Üstü eğitim giriş sınavı bahar dönemi sınavı bu sene 8 mayıs 2016 pazar günü gerçekleştirilecektir. OSYM kurumunun 2016 sınav takvimine göre ALES başvuru tarihi 15 martta başlayacaktı. ÖSYM sonradan bu tarihi değiştirerek başvuruların başlangıç tarihini 17 mart olarak belirlemiştir. Yani başvuru yapacak olan adaylar başvurularını 17 mart tarihinden itibaren gerçekleştirebilirler. Son yapılan sınav takvimine göre ALES başvuruları 17 mart tarihinde başlayıp 30 mart 2016 çarşamba günü sona erecektir. Sınava girecek olan adaylar bu süreler içerisinde başvurularını gerçekleştirmeleri gereklidir. Başvurularını tamamlayan adaylar ALES sınavına 8 mayıs 2016 pazar günü sınava girecektir. 17 mart ve 30 mart tarihleri arasında kesinlikle başvurunuzu yapmanız gereklidir. ÖSYM hiç bir şekilde başvuru tarihinin uzatılmayacağını açıklamıştır. Yani başvuru süresince başvurularınızı tamamlamanız gereklidir.

Haberin Devamı

ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES sınavı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi yani ÖSYM tarafından yapılan yılda 2 kez olan ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılan bir sınavdır. İlkbaharda yapılan sınav ilkbahar sınavı son baharda yapılan sınav ise son bahar sınavı olarak adlandırılır. ALES daha çok yüksek lisans başvuruları için girilen bir sınavdır. Yüksek öğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına bu sınav sayesinde girebilirsiniz. Bu kadrolara atanabilmek için bu sınava girmeniz ve atanabilmek için gerekli olan puanı almanız gereklidir. Ayrıca doktora eğitimi için girilmesi gereken bir sınavdır. ALES sınavında yüksek bir puan alırsanız eğer yüksek lisans başvurunuzda bu size önemli bir avantaj sağlamaktadır. ALES e bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını tamamlayanlar ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında eğitim görmüş olanlar başvurabilir. ALES sınavına katılım hakkı yoktur. Yani istediğiniz kadar bu sınava girebilirsiniz. Sınava giren adayların puanları 3 yıl süresince geçerlidir. Yani sınavdan sonraki 3 yıl süresince bu puanınızı kullanabilirsiniz.

ALES sınavına ÖSYM başvuru kılavuzuna göre başvuru yapmanız gereklidir. Başvurunuzu iki farklı şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru merkezlerine giderek ALES başvurunuzu gerçekleştirebileceğiniz gibi internet üzerinden de ALES başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. ALES başvurusunu internet üzerinden ÖSYM kurumunun internet sitesinden gerçekleştirebilirsiniz. Eğer ÖSYM aday işlemleri sisteminde geçerli bir fotoğrafınız ve geçerli bir eğitim bilgisi bulunuyor ise internet üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden başvuru yapabilmek için ilk olarak ÖSYM kurumunun resmi internet sitesine giriş yapmanız gereklidir. Giriş yaptıktan sonra işlem takvimi sistemine girmeniz gereklidir. Açılan sayfada işlem tipi seçeneklerinden başvurular seçeneğini seçmeniz gereklidir. Karşınıza gelen başvuru seçeneklerinden 2016 ALES ilk bahar dönemi başvuru seçeneğini seçmeniz gereklidir. Bu seçeneği seçtikten sonra başvuru işlemine devam edebilirsiniz. Başvurular 30 mart saat 23:59a kadar sürecektir.