Eğitim 2016 DGS başvuruları devam ediyor!

2016 DGS başvuruları devam ediyor!

06.06.2016 - 09:01 | Son Güncellenme:

DGS başvuruları geçen haftadan itibaren devam ediyor. Adaylar DGS başvuru işlemlerini internet üzerinden gerçekleştiriyor. DGS başvuru işlemlerini zamanında yapmayan adaylar ise sınava giriş hakkı elde edemiyor.

2016 DGS başvuruları devam ediyor

Eğitim öğretimin ne kadar önemli olduğundan bahsedersek bahsedelim tam olarak anlatmış olamayız. Eğitim öğretim günümüzde bir ülkenin gelişme seviyesini göstermektedir. Bu nedenle ülkemizde eğitim öğretim alanında birçok değişiklik ve yenilik yapılmıştır. Bu konu ile değişiklikler ve yenilikler yapılmaya devam edilmektedir. Bu yenilikler sınav sistemleri üzerinde daha etkili olmuştur ve bu sınavlar sayesinde eğitim seviyesindeki artma gözlemlenmiştir. Yazımızda eğitim sistemine yeni eklenmiş sınavlardan biri olan DGS sınavı hakkında sizler için detaylı olarak bilgi vermiş bulunmaktayız. Yazımızın devamından bu bilgilere ulaşabilirsiniz.

DGS BAŞVURULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

DGS yani Dikey Geçiş Sınavı’nın genel amacı, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesidir. Diğer bir deyişler ALES sınavı ile benzer özellikler taşımaktadır. 60 sözel ve 60 sayısal toplamda 120 sorudan oluşan DGS için ayrılan süre 140 dakikadır. Her iki bölümde de 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmekle beraber, yapılan yanlışlar ilgili bölümün doğrularını götürmektedir. DGS’ye bir yüksekokul programının son sınıfında olan öğrenciler, son yıl içerisinde bulunup bitirme olasılığı yüksek olan öğrenciler ve son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvuruda bulunup, sınava girebilirler. Yani Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’ye girebilmek için staj yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak DGS’yi kazanmış olan bir adayın 4 yıllık bir lisans programına kayıt yaptırabilmesi için staj yapmış olması gerekmektedir. Bu stajın yapılması zorunludur. Not ortalaması zorunluluğu bulunmamaktadır. Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranmaktadır. DGS’ye girilecek yıl içerisinde mezun olmuş veya yalnızca staj uygulamasını yapmamış olan öğrenciler de sınava başvuru yapabilmektedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler. Gerek merkezi yerleştirme gerekse özel yetenek sınavı ile öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmeleri gerekmektedir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş de bu kılavuzdaki esaslara göre merkezi olarak yapılır. Sınava girecek olan adayların bu kılavuzu okumaları gerekmektedir.

2016 yılında yapılacak olan DGS sınavına başvurular yapılmaya başlanmış durumdadır. 31 Mayıs – 13 Haziran tarihleri arasında DGS başvurunuzu ÖSYM AİS yani ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi resmi sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Başvuru yapabilmek için sisteme giriş yapıp, başvurular bölümünde bulunan DGS seçeneğini seçerek başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Daha sonra anlaşmalı bankalardan herhangi bir tanesine T.C. kimlik numaranızı kullanarak sınav ücretini yatırmanız gerekmektedir. Böylelikle sınav başvurunuz tamamlanmış olacaktır.