Gündem Kurbanlık fiyatları belli oldu mu? 2017 Kurbanlık fiyatları

Kurbanlık fiyatları belli oldu mu? 2017 Kurbanlık fiyatları

17.08.2017 - 14:58 | Son Güncellenme:

Kurban Bayramı'nın yaklaşması ile birlikte kurbanlık fiyatları da merak ediliyor. Türkiye Diyanet Vakfı 2017 yılı Kurbanlık fiyatlarını açıkladı. Peki kredi kartıyla kurbanlık alınır mı?

Kurbanlık fiyatları belli oldu mu 2017 Kurbanlık fiyatları

2017 Kurbanlık fiyatları belirlendi. Kurban Bayramına az bir süre kala vatandaşlar kurbanlık arayışına başladı. Anadolu'dan İstanbul'a ise kurbanlıklar çeşitli yollarla gelmeye başladılar. Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar tarafından ise yanıtı en fazla merak edilen sorular kurumların bağış bedelleri ve kurbanlık alırken kredi kartı kullanılığ kullanılmacağı konuları oldu.

Haberin Devamı

KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR?

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala merak edilen sorulardan biri cevabını buldu. Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Kurban Bayramı öncesi milyonlarca müslümanın merakla beklediği kurbanlık fiyatlarını açıkladı. Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun yaptığı açıklamada, Türkiye Diyanet Vakfı olarak bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içinde 850 TL, yurt dışında da 600 TL olarak belirlediklerini belirtti.

2016 yılında 690 lira olan yurt içi kesim bedeli bu yıl 160 TL zamlanarak 850 liraya, yurt dışı kesim bedeli ise 500 liradan 600 liraya yükseldi. Açıklanan bu fiyatlar sonucunda kurbanlık fiyatlarında 2012 yılından bu yana yaşanan en büyük artış meydana geldi.

Haberin Devamı

Türkiye Diyanet Vakfı olarak bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içinde 850 TL, yurt dışında da 600 TL olarak belirlediklerini vurgulayan Tutkun, “Vatandaşlarımız, www.diyanetvakfi.org.tr ve bagis.diyanetvakfi.org.tr adreslerinden online bağış yapabilmenin yanı sıra il ve ilçe müftülüklerimize, cami görevlilerimize, PTT şubeleri ile anlaşmalı bankalar aracılığıyla da vekalet yoluyla kurban programına katılıp kurbanlarını vekalet yoluyla kestirebilir” diye konuştu.

Vatandaşların 0312 416 90 00 numaralı çağrı merkezini arayarak kurban bağışı hakkında detaylı bilgi alabileceklerini ifade eden Tutkun, “Yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız da Din Hizmetleri Müşavirlikleri ve ataşelikler ile bu ülkelerdeki dernek ve din görevlileri vasıtasıyla kurban bağışlarını yapabilirler” ifadesini kullandı.

KREDİ KARTIYLA KURBANLIK ALINIR MI?

İslam dininde sık uygulanan kurban kanının alına sürülmesi gibi bir adet bulunmadığına dikkat çekilerek, şu uyarılarda bulunuldu:

Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak, kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir. Kredi kartıyla vadeli olarak kurban alırken, vadeyi bankanın uygulaması halinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olacağı için bundan sakınmak gerekir. Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, ergen , dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip olan bir müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir İster vacip isterse nafile olarak kurban kesecek kimse, kurbanını peşin satın alabileceği gibi, borçlanarak da satın alabilir. Bu, kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak , faizli borç alması durumunda faiz verme yasağını işlediği için günaha girmiş olur. Kendi imkânlarıyla kurban kesemeyecek olanların böyle yöntemlere başvurmaları dinen uygun değildir. Kurban, ‘Allah´a yakınlaşma' niyeti ile yerine getirilen bir ibadettir. Bu amaç kişinin kendi mülkiyetindeki hayvanı kurban etmesi ile gerçekleşir Mülkiyet, hayvanı bizzat yetiştirme, hibe veya miras yolu ile olabileceği gibi satın alma yolu ile de gerçekleşebilir. Esasen vadeli satış caizdir. Taksit ise, borcun ödenmesinin belirli birkaç zamana vadeli olarak geciktirilmesidir. Buna göre taksitlendirme yolu ile satın alınan bir mal, alıcının mülkiyetine geçtiğine göre, bu yolla alınan bir hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca yoktur.”

Haberin Devamı

“Kesilen kurbanın kanından alna sürülmesi dinimizde var mıdır?” sorusuna verilen yanıtta, “Kesilen kurbanın kanının alna sürülmesinin dinle hiçbir ilgisi yoktur. Güvenilir kaynakların hiçbirinde böyle bir bilgi mevcut değildir. Halkımız arasında yaygın olan bu uygulamanın başka kültürlerden girdiği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla terk edilmesi gerekir” denildi.

Haberin Devamı

18 TL'den başlayacak

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı (TÜKETBİR) Bülent Tunç şu an için tedarik konusunda herhangi bir problemin olmadığını duyurdu. Geçtiğimiz yıl satışa sunulan canlı havyanın kilo başı fiyatında bu yıl önemli değişiklikler yaşanmadığının altı çizildi. Önceki sene 17,5-18 TL olarak belirlenen kilo başı fiyatın bu yıl da 18 TL’den başlaması bekleniyor. Faiş fiyat sunan satıcılara fırsatçılık yapılmaması konusunda da uyarılarda bulunan Tunç, tüketicilerin de dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Kurbanlıklar İstanbul yolunda

Türkiye’nin çeşitli illerinden İstanbul’da satılmak üzere yola çıkan kurbanlık hayvanlar saat 00.00’dan itibaren İstanbul’a gelmeye başladı. Kamyon ve TIR’lara yüklenen kurbanlık hayvanlar Çamlıca Gişesi girişine kurulan Havyan Sevk Kontrol Noktası’na geldi. Hayvan sahipleri ellerindeki evrakları kontrol noktasındaki Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerine gösterdi. Burada kayıt altına alınan kurbanlıklar daha sonra hayvan pazarına doğru yola çıktı.

Kurumlarda yapılan kurbanlık bağış fiyatları ile ilgili açıklamalar ise şöyle;

LÖSEV: 860 TL

Kızılay: Yurt içi 735 Yurt dışı 500 TL

Mehmetçik Vakfı: 890 TL (Kesim CD’si hizmeti mevcut)

Türkiye Diyanet Vakfı: Yurt içi: 850 TL Yurt dışı: 600 TL

İnsani Yardım Vakfı (İHH) 620 TL