Gündem 2018’de 55 bin sağlık çalışanı işe alınacak...

2018’de 55 bin sağlık çalışanı işe alınacak...

12.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, konuk olduğu Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 2018’de 55 bin sağlık çalışanının istihdam edileceği müjdesini veren Demircan’ın açıklamaları özetle şöyle:

2018’de 55 bin sağlık çalışanı işe alınacak...

SALGIN TEHDİDİ YOK: (Grip salgını) Mevsimsel grip noktasında, şu anda geçmiş yıllara göre olumsuz bir noktada değiliz. Aşırı bir yaygınlık, bir tehdit altında değiliz, hatta biraz daha iyi durumdayız.

Haberin Devamı

RAHATSIZLIK OLABİLİR: (Zika virüsü) Zika, Türkiye’de yeni görülen virütik bir rahatsızlık. Bununla ilgili bakanlığımız gerekli çalışmaları yapıyor, gerekli tedbirler alınacak. Gelecekte böyle bir tehdit olur mu? Birtakım rahatsızlıklar olabilir.

ANTİBİYOTİK KULLANIMI DÜŞTÜ: (Antibiyotik kullanımı) Bu ilaçları mutlaka doktor kontrolünde kullanmamız lazım. Bu konuda son yıllarda yapılan çalışmalar olumlu netice verdi. Reçetelerdeki antibiyotik oranı geçtiğimiz yıllara göre düşmeye devam ediyor. Türkiye bunu başardı.

AŞIYA KARŞI ÇIKMAK ÇOK SAKINCALI: (Bazı aşıların içinde alüminyum olduğu iddiası) Bu konuda çok hassas davranmak gerek. Aşıyı reddeden bir insan, sadece kendi çocuğunun değil, toplumdaki diğer çocukların sağlığı için de tehdit oluşturuyor. 2016 yılında ikisi ölümle sonuçlanan 22 tetanos vakası var. Bu çok düşük ve işin ilginç tarafı 22 vakanın tamamı da aşıyı reddetmiş, yaptırmamış. Aşının etkisini artırmak için bir miktar alüminyum kullanılır ama bu alüminyum DSÖ’nün kabul ettiği düzeyde, sürekli izlenen, etkileri takip edilen bir miktar. Alüminyum gerekçe gösterilerek aşıyı reddetmek fevkalade sakıncalıdır. Alüminyum gerekçesi spekülatif bir gerekçedir, bilimsel hiçbir tarafı yoktur.

Haberin Devamı

55 BİN HEKİM, HEMŞİRE, SAĞLIK ÇALIŞANI ALINACAK: Bu sene yaklaşık 55 bin doktor, ebe hemşire, sağlık personeli ve çalışan alacağız ki bu sene biraz daha hizmette elimizi rahatlatacak, standardın biraz daha yükselmesini temin edecek. 27 bin kadro hemşire, ebe ve sağlık memurlarına, 9 bin hekimlere, 19 bin de sağlık çalışanlarına ayrılacak.

YASAL ÇALIŞMA: Sağlık çalışanlarımızın şartlarını iyileştirmek için yasal çalışma yapıyoruz. Ocak ayı içerisinde başbakanımıza bir sunum yapacağız. Yıpranma payı, emekli maaşlarındaki düşüklük ve performanstaki ölçütler, bunlarla ilgili çalışmalarımız bittikten sonra paylaşacağız.ŞİDDETE YENİ YASAL DÜZENLEME: Sağlıkta şiddetle ilgili bir yasal Ceza Muhakemesi Kanunu’yla herhalde çelişmiş olacak ki bu bir şekilde uygulanmıyor. Neticede tutuksuz yargılanıyor, pek fazla etkisi olmadı. Şimdi yeni bir yasal düzenleme yapmak istiyoruz önleyici, caydırıcı noktada.

Haberin Devamı

‘Herkes genel sağlık sigortası kapsamındadır’

Bakan Demircan, TBMM Genel Kurulu’nda HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan’ın, KHK kapsamında meslekten ihraç edilen kişilerin çocukları ve cezaevinde olan çocukların sağlık problemleriyle ilgili sorduğu soruya yanıt verdi. “İster çalışan, ister çalışamayan olsun, ister cezaevinde mahkum veya tutuklu olsun herkes sağlık sigortası kapsamındadır” diyen Demircan, şunları söyledi: “Özellikle 18 yaşına kadar olan tüm çocuklar şartsız sağlık yardımlarından da yararlanmaktadırlar. İhraç edilenlerin bir kısmı sigortalı olarak çalışıyor. Herhangi bir işte çalışmayan kişiler ise resen genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır. Türkiye’de hiç kimse genel sağlık sigortası kapsamı dışında değildir. Herkes bu şemsiyenin altındadır.”