Ekonomi 2018’de faiz öne çıkacak

2018’de faiz öne çıkacak

03.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünya ekonomisinde büyüme bekleyen bankacılık sektörü, finansal piyasalarda daha sıkı politikalar öngörüyor. Bankacılığın iki önemli oyunçusunun 2018’e ilişkin tahminleri şöyle...

2018’de faiz öne çıkacak

Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, “Küresel para politikalarının normalleşme yolunda ilerlediği, ancak enflasyonun bir süre daha ılımlı bir patika izleyeceği varsayımımızda normalleşmenin yumuşak bir geçiş sağlamasını ve böylece küresel büyümenin daha dengeli bir trend yakalamasını öngörüyoruz” dedi.

2018’de büyümenin yüzde 4.5 civarında olacağını ifade eden Erbil, “KGF’nin kalıcı hale getirilmesi ve özellikle KOBİ’lere yönelik hazırlanan teşvikler de büyümeyi artırıcı unsurlar olacak” şeklinde konuştu.

Sıkı para poltikası

“Enflasyonun gelecek yıl izleyeceği patika, gerek küresel finansal piyasalardaki gelişmeler gerek Merkez Bankası’nın alacağı aksiyonlarla şekillenecek” diyen Fuat Erbil, şöyle konuştu:. “Türk Lirası üzerinde Eylül’den sonra yaşanan değer kaybını göz önünde bulundurarak, enflasyonun bu yıl yüzde 9’a yakın kalabileceğini söyleyebilirim. Tabi, bu noktada para politikasındaki duruş kritik bir hal alıyor. Merkez’in sıkı duruşunu devam ettirdiği ve diğer gelişen ekonomilere kıyasla fark yarattığı bir tahmini ele alıyoruz. Beklentim bu yıl para politikasının daha sıkı, maliye politikasının ise döngü-karşıtı olmaya devam ettiği bir yıl olmasından yana.”

Haberin Devamı

‘Krediler’ için yavaşlama yılı

2017’de KGF desteğinin etkisiyle TL kredi büyümesinde yakalanan ivmenin bu yıl bir miktar yavaşlamasını bekeleyen Fuat Erbil, “Sektörde tüzel krediler ağırlıklı büyüme odağının devam edeceğini düşünüyoruz. Yabancı para kredilerde tek haneli büyüme bekliyoruz. Sektörün ana fonlama kaynağı olarak yine mevduata odaklanacağını ve mevduat büyümesinin önümüzdeki yıllarda kredi büyümesine daha fazla yaklaşarak kredi-mevduat makasını daraltacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

‘Enflasyonda düşüş olacak’

Fuat Erbil’in Merkez Bankası’nın politikalarına ilişkin görüşü ise şöyle:”Merkez Bankası fonlama maliyetini gerektiği şekilde ayarladı, yılın son toplantısında da ilave bir sıkılaştırma yaptı. Enflasyonda belirgin bir düşüş eğilimi yakalanana kadar da sıkı duruş sürdürülecek. Enflasyon aralık itibariyle baz etkileri sayesinde düşüş trendi kazanacak. Böylece pozitif reel faiz öne çıkacak. Bu durum, diğer gelişen ekonomilere kıyasla Türk varlıklarına prim kazandırabilir.”

Haberin Devamı