Ekonomi ‘2018 stratejimiz dengeli büyüme’

‘2018 stratejimiz dengeli büyüme’

12.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yapı ve Kredi CEO’su Faik Açıkalın, 2018 yılında dijitalleşmenin yine başrolde olacağını, inovasyon ve dijitalleşme alanındaki yatırımları sürdüreceklerini belirterek, Yapı Kredi olarak, her alanda dengeli ve sağlıklı büyümeye odaklanacaklarını söyledi.

‘2018 stratejimiz dengeli büyüme’

Açıkalın, “2017 yılının ilk 9 ayında, hem KGF desteğiyle, hem de bireysel kredilerdeki konumumuzla dengeli büyüme hedeflerimizi gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemlerde de aynı strateji ile Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağız” dedi.
Net karın geçen yılın aynı dönemine oranla Visa gelirleri hariç bakıldığında yüzde 27 büyüyerek 2 milyar 735 milyon liraya ve toplam aktiflerin 294 milyar liraya ulaştığını belirten Açıkalın, “Dijitalleşme ve verimlilik artırıcı çalışmalarımızın etkisiyle ortalama maddi özkaynak karlılığımız yüzde 14 seviyesinde gerçekleşti. Mevduat büyüklüğümüz 165 milyar lira oldu. Kredi kartlarında tarihsel liderliğimizi 2017 yılında da sürdürdük. Yılın ilk 9 ayında kredi kartı alacak bakiyesindeki yüzde 21,7’lik pazar payımızla sektöre yine liderlik ettik” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Fed’in faiz artışı

Açıkalın, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Hükümetin, KOBİ ve ihracat kredilerine olan desteğini sürdürmesi, KGF kredilerinin 2018’de de devam etmesi, kurumsal ve ticari bankacılığın sektörde lokomotif segment olmaya devam etmesini sağlayacak” dedi. Açıkalın, şöyle devam etti:

“2017 yılında uluslararası arenada siyasi ve jeopolitik riskler artış gösterdi. Bu gelişmeler, güvenli liman olarak görülen altın fiyatlarının yukarı ivmelenmesi ile sonuçlandı. Kurdaki artışın yanısıra petrol fiyatlarının da yılın son çeyreğinde yükseldiğini gördük. Bunu yükselen gösterge faiz oranı ve fonlama maliyeti takip etti. Önümüzdeki yıl da sektörde fonlama maliyetlerinin gidişatını yurtdışı kaynaklı fon sağlama imkanları, merkez bankalarının politikaları, TL’nin diğer para birimleri karşısındaki durumu ve Merkez Bankası’nın atacağı para politikası adımları belirleyecek. Fed’in 2018’de beklenenin üzerinde faiz artışı gerçekleştirmesi ya da küresel belirsizlik ortamının devamı, TL üzerinde de baskı unsuru olmaya devam edebilir. Bu durumda fonlama maliyetlerinin yüksek seyretmesi beklenebilir.”

Haberin Devamı

Fonlama maliyeti

Faik Açıkalın, piyasa beklentilerine paralel olarak enflasyonun 2017 yılını çift hane ile tamamlayacağını tahmin ettiklerini, 2018’de ise gerek Merkez Bankası’nın önlemleri gerekse de yüksek baz etkisi ile enflasyonda tekrar tek haneli rakamlara dönüş olacağını söyledi.

Açıkalın, Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için sıkı para politikası uygulamayı sürdürdüğünü vurgulayarak, “Bu çerçevede attığı adımlar sonucunda ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yılbaşından bu yana yaklaşık 390 baz puan artış gösterdi. İzlenilen bu politikanın fiyat üzerindeki olumlu sonuçlarını orta ve uzun vadede görmeyi bekliyoruz” dedi.