Gündem 202 ihraçta FETÖ bağı

202 ihraçta FETÖ bağı

19.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

HSYK Genel Kurulu’nun kararı, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Kararda, 202 hâkim ve savcı hakkındaki değerlendirmenin, adli suç ya da disiplin suçu niteliğindeki somut bir eylemin soruşturması niteliğinde yapılmadığı belirtildi.

202 ihraçta FETÖ bağı

Kararda, 202 hâkim ve savcının, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararlarında ifade edildiği şekliyle, “Paralel Devlet Yapılanması” ile “üyelik”, “mensubiyet”, “iltisak” veya “irtibat” şeklinde herhangi bir bağlantılarının olup olmadığına bakıldığı kaydedildi. Kararda, 202 hakim ve savcı hakkında, sosyal çevre bilgileri, savcılıklardan temin edilen bilgi ile belgeler, soruşturma kapsamında ifadelerine başvurulan hakim ve savcıların ifade ve sorgu tutanaklarının değerlendirilmesi sonucunda, FETÖ/PDY örgütü ile iltisak ve irtibatlarının olduğu sabit görüldüğünden OHAL KHK’sı kapsamında meslekte kalmalarının uygun olmadığı ve meslekten çıkarılmalarına oybirliğiyle karar verildiği belirtildi.
‘Tekmeci’yi tahliye eden hakime ihraç
İhraç edilen hâkimler arasında dikkat çekici bir isim yer aldı. HSYK Genel Kurulu, İstanbul Anadolu 40. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi İbrahim Uyanık’ı da FETÖ ile iltisaklı ve irtibatlı olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç etti. Uyanık, İstanbul Çekmeköy’de belediye otobüsünde yolculuk yapan hemşire Ayşegül Terzi’ye şort giydiği için tekme attığı gerekçesiyle 9 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan sanık Abdullah Çakıroğlu’nu ilk duruşmada tahliye etmişti. Tahliye kararının ardından sinir krizi geçiren Terzi, Çakıroğlu’na, “öldürecek beni” diye bağırmıştı.

BAM hâkimleri listede yer aldı
İhraç listesinde, HSYK 1. Dairesi’nin 15 Temmuz darbe girişiminden önce İzmir, Gaziantep ve İstanbul’da kurulan Bölge Adliye Mahkemeleri’ne (BAM) atadığı hâkimler Mehmet Tolga Özmen, Cuma Öztürk, Durmuş Özcan, Erkan Şimşek, Murat Tolan, Selçuk Aksoy ve Cengiz Kaya da yer aldı. Bu yedi hâkimin atandığı tarihte ise, FETÖ üyesi oldukları iddia edilen HSYK 2. ve 3. Daire üyeleri Şaban Işık, Mustafa Kemal Özçelik, Kerim Tosun, Ahmet Berberoğlu ve Mahmut Şen halen aktif olarak görevdeydi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından HSYK Genel Kurulu kararıyla beş üyenin önce üyelikleri düşürülmüş ardından haklarında soruşturma başlatılmıştı. İhraç edilen hâkim, savcılar arasında, 25 Ağustos 2016’da ihraç edilip, 5 Aralık 2016’da göreve iade edilen Savcı Umut Güneş ile eşi Hâkim Şule Güneş de yer aldı. Adana’daki MİT TIR’ları operasyonunda “casuslukla” suçlanan polisleri tahliye eden Hâkim Hacı Hüseyin Bolat da ihraç edildi. İhraç edilenler arasında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu kıdemli savcısı Yusuf İltar da yer aldı.