Geri Dön
2022 yılı itibariyle küresel ısı 1,5 C artabilir

2022 yılı itibariyle küresel ısı 1,5 C artabilir

Bilim insanları, önümüzdeki beş yıl içinde küresel ısının 1,5 C artabileceğini ve bu rakamın son derece korkunç sonuçlara yol açabileceğini duyurdu.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Paris İklim Anlaşması'na göre küresel ısı artışı için belirlenen rakam uzun süreçte, endüstri öncesi döneme oranla 2 C ve altında sınırlı kalması.

Haberin Devamı

Anlaşmadan çekileceğini duyuran ABD, ulaşılması öngörülen hedeflere büyük bir ket vurmuştu.

İngiltere Meteoroloji Müdürlüğü, yaptığı son tahminleri kamuoyu ile paylaştı. Buna göre önümüzdeki beş yıl içinde küresel ısı, endüstri öncesi döneme kıyasla 1 C'den fazla ısınacak.

Tahminin en korkutucu kısmı ise gerçekleşme oranı yüzde 10 olsa da ısı artışının 1,5 C'ye ulaşabileceği ihtimali. Bu denli yüksek ısı artışının El Nino fenomeni ile görülmesi son derece muhtemel.

1,5 C'lik artış, Paris İklim Anlaşması'nda belirtilen ideal ısı artışı rakamı. Anlaşma, bu artışı uzun süreçte görmeyi hedefliyor. Fakat tahminlere göre bu rakama yalnızca beş yıl içinde erişeceğiz!

Temiz atmosferde cayır cayır yanmak mı yoksa kirlilikle korunmak mı?

Haberin Devamı

Küresel ısının 1,5 C'den daha fazla ısınması durumunda denizlerde yükselme, kuraklık ya da ekstrem hava koşulları yaşanabilir.

Teoride, 1,5 C'lik bir artış tek başına korkunç koşulları sağlamaya yetmiyor. Fakat 1,5 C'lik ısı artışı sürekli olarak artan karbondioksit salınımı ile birleşince sonuçlarını ne siz sorun ne biz söyleyelim.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler