Gündem Google Yaz gündönümünü unutmadı! 21 Haziran Yaz gündönümü doodle oldu

Google Yaz gündönümünü unutmadı! 21 Haziran Yaz gündönümü doodle oldu

21.06.2018 - 10:10 | Son Güncellenme:

21 Haziran Yaz gündönümü Google tarafından unutulmadı. Dünyaca ünlü arama motoru Google 21 Haziran Yaz gündönümünü sayfasına taşıdı. 21 Haziran Yaz gündönümü Kuzey Yarım Küre'de yaz başlangıcı olarak bilinmektedir.

Google Yaz gündönümünü unutmadı 21 Haziran Yaz gündönümü doodle oldu

21 Haziran Yaz gün dönümü Kuzey Yarım Küre'de yer alan Yengeç dönencesine güneş ışınlarının 90 derecelik dik açıyla geldiği andır. 21 Haziran Kuzey Yarım kürede en uzun gündüzün en kısa gecenin yaşandığı gün olarak ta bilinmektedir. Gün dönümleri aynı zamanda mevsimler arası geçişlerin de belirlenmesinde büyük öneme sahiptir. Örneğin Güney Yarım Küre'de 21 Haziran'da Kuzey Yarım Küre'nin aksine en uzun gece ve en kısa gündüz süreleri yaşanmaktadır. Kuzey Yarım Kürede 21 Haziran'da Yaz başlangıcı olarak bilinirken Güney Yarım Kürede kış başlangıcı olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

21 HAZİRAN YAZ GÜN DÖNÜMÜ NEDİR?

Yaz gündönümü, güneş ışınlarının Yengeç Dönencesi'ne yılda bir kez dik olarak geldiği zamandır. Yaz gündönümünde kuzey yarımkürede en uzun gündüz yaşanırken güney yarımkürede en uzun gece yaşanır. Yaz gündönümünden sonra kuzey yarımkürede günler kısalmaya başlar. Yaz gündönümü 4 yılda bir 20 Haziran'da kutlanır. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede yazın, güney yarıkürede kışın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.

Google Yaz gündönümünü unutmadı 21 Haziran Yaz gündönümü doodle oldu

21 Haziran Yaz gündönümünün Özellikleri

Güneş ışınları Yengeç Dönencesine dik düştüğü zamandır.

1.Dünya'nın Kuzey Yarımküresi Güneş'e daha yakındır.

2.Kuzey Yarımkürede yaz, Güney Yarımküre'de kış mevsimi başlar.

Haberin Devamı

3.Aydınlanma çemberi; Kutup dairelerine teğet geçer.

4.Kuzey Yarımküre'de en uzun gündüz, Güney Yarımküre'de en uzun gece gece yaşanır ve ertesi gün kısalmaya başlar.

5.Kuzeye gidildikçe gündüzler, Güneye gidildikçe geceler uzar.

6.Kuzey Kutup Dairesinde ve Kuşağında 24 saat gündüz, Güney Kutup Dairesinde 24 saat gece yaşanır.
7.Kuzey Yarımkürede, saat 12:00'de cisimler yıl içindeki en kısa gölgesi, Güney Yarımkürede ise en uzun gölgesi oluşur. 8.Güneş ışınlarının atmosferdeki tutulmasının en az olduğu yer Yengeç Dönencesidir.