Ekonomi ‘23 nisan’ doldu taştı 1 Mayıs tatili yok sattı

‘23 nisan’ doldu taştı 1 Mayıs tatili yok sattı

25.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

23 Nisan iznini hafta sonu ile birleştirenler tatil yörelerine aktı. Haftaya da 1 Mayıs’ı hafta sonu ile birleştirenler 4 gün tatil yapacak. Otel rezervasyonları şimdiden doldu. Uçak ve otobüs biletini yetişen alıyor

‘23 nisan’ doldu taştı 1 Mayıs tatili yok sattı

Turizm sezonu hızı başladı. Hafta sonu tatilini 23 Nisan ile birleştirenler üç günlük tatil yaptı. Uzak-yakın bütün tatil yöreleri dolup taştı. Önümüzdeki hafta da 1 Mayıs’ı hafta sonu tatiliyle birleştirenler 4 günlük tatil yapacak. Otel rezervasyonları yüzde 100 doluluğa ulaştı. Uçaklarda ve otobüslerde ise son biletler satılıyor.

Haberin Devamı

İlkbaharın gelmesiyle hareketlenen iç turizmde 23 Nisan resmi bayram olduğu için özellikle çalışan kesimin yoğun şekilde tatil yörelerine akmasına neden oldu. Başta Ege ve Akdeniz kıyıları olmak üzere Karadeniz şehirleri, Kapadokya, Edirne, Safranbolu dolup taştı.

‘23 nisan’ doldu taştı 1 Mayıs tatili yok sattı

1 Mayıs yoğunluğu

Önümüzdeki hafta sonunu 1 Mayıs’la birleştirerek 4 gün tatil planlayanların bir kısmı önceden rezervasyon yaptırırken bir bölümü de son dakikacı olarak otellerde yer arayacak. 4 günlük tatili fırsat bilen tatilciler yine Ege ve Akdeniz kıyılarına akacak. 23 Nisan’da dolup taşan Ayvalık yine tatilcilerin gözdesi olacak. Midilli Adası’na geçmek isteyenler yine feribot önünde sıraya girecek. Jalem Turizm’in sahibi Eşref Jale, Yunan adalarına ilginin artarak devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Gelibolu’da yer yok

‘23 nisan’ doldu taştı 1 Mayıs tatili yok sattı

23 Nisan’ın ardından, dün başlayan ve bugün devam eden Çanakkale Savaşları’nın 103. yıldönümü törenleri var. Öğrenci grupları ve çeşitli belediyelerin düzenlediği gezilerle Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçiler Gelibolu Yarımadası’na akın ettiğinden otellerde yer bulunamıyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Çanakkale Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Turgay Kılıç, “18 Mart’tan sonra ciddi bir yoğunluk söz konusu. Bütün bölgelerimizden ve yurtdışından misafirlerimizi burada ağırlıyoruz. Çanakkale’de otel, pansiyon ve misafirhanelerin yatak kapasitesi 10 bin. Şu an itibarıyla bütün otellerimiz dolu. Otellerde yer bulmak çok zor” dedi.

Kakava Şenlikleri

‘23 nisan’ doldu taştı 1 Mayıs tatili yok sattı

1 Mayıs’tan sonra da 4-5 Mayıs’ta, Edirne’de Kakava şenlikleri yapılacak. Uluslararası Kakava-Hıdırellez Şenlikleri öncesi kentteki otellerde ve işletmelerde doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı.

‘Kakava Ateşi’nin yanışını yerinde takip etmek ve doyasıya eğlenceye ortak olmak isteyenler, rezervasyonlarını aylar öncesinden yaptırdı. Otel ve pansiyonlarda doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı. Ziyaretçiler yer bulmak için çevre il ve ilçelerde otel arıyor. Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, şenlikler kapsamında kente 50 bin ziyaretçi beklediklerini söyledi. Hacıoğlu, “Edirne’deki otellerimizin 3 bin 300 yatak kapasitesi var. Buna pansiyonları da eklersek yaklaşık 4 bin yatak kapasitesine ulaşıyor. Bunların hepsi dolmuş durumda. Şenliklerin hafta sonuna denk gelmesi, Hıdırellez’in de UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde bulunması dolayısıyla Edirne’ye en az 50 bin ziyaretçi bekliyoruz” dedi.

Bartın’ın Amasra ilçesi de 4 günlük tatile hazırlanıyor. Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, 3 bin yatak kapasiteli otel ve pansiyonların uzun hafta sonu tatillerinde tamamen dolduğunu, ilçede ciddi anlamda park sorunu yaşadıklarını, 6 bin nüfuslu ilçenin böyle günlerde 60 bin turist ağırladığını ifade ediyor.

Turlar için çok iyi bir fırsat

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya

“23 Nisan resmi tatilinin hafta sonu tatiline eklenme imkanı vermesi, gezginlere kısa tatil imkanı verirken, turizmcilerin de sezona iyi bir başlangıç yapmalarını sağladı. 23 Nisan ve 1 Mayıs resmi tatillerini ayrı ayrı değerlendirenler olduğu gibi 23 Nisan ile 1 Mayıs arasındaki dönemi birleştirip daha uzun turlara çıkan vatandaşlarımız da oldu.

23 Nisan tatilinde en fazla talep Ege kıyılarınaydı. 23 Nisan’da tura çıkan kişi sayısı yüzde 30-50 arttı. 1 Mayıs resmi tatili de salı gününe denk geliyor. Talep daha çok yurt içi turlara yönelik. Kısa tatili tercih edenler nedeniyle talep daha çok yurt içi turlarda yoğunlaşıyor. Ege kıyılarına talep yine çok yüksek. Özellikle Çeşme, Ayvalık, Marmaris ve Bodrum talebin yüksek olduğu, dolulukların yüksek seviyeye ulaştığı noktalar. Kültür turlarında Güneydoğu Anadolu turları, Kapadokya, Eskişehir ve Batı Karadeniz turları rağbette.

Haberin Devamı

Kurdaki yükseliş nedeniyle yurtdışı turlara talep hızında bir parça düşme olsa da 23 Nisan ve 1 Mayıs tatillerini hafta sonu ile birleştirenler 2 gece 3 gün veya 3 gece 4 günlük paketlere ilgi gösterdi. KKTC’de hava sıcaklıklarının 25 derece ve üzerinde seyretmesi nedeniyle buraya da talep yüksek. Vizesi olanlar Avrupa gibi 1-3 saatlik uçuş destinasyonlarına, olmayanlar Balkan turlarına ilgi gösteriyor.”

Yazarlar