Gündem 23 yıldır sönmeyen acı

23 yıldır sönmeyen acı

03.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sivas katliamının 23. yıldönümü dolayısıyla dün Madımak Otel’in önünde anma töreni düzenlendi. Törende hayatını kaybedenlerin yakınları, STK’lar ve binlerce vatandaş Madımak’ın ‘Utanç müzesi’ yapılmasını istedi...

23 yıldır  sönmeyen acı

Sivas katliamının 23. yıldönümü nedeniyle Sivas’ta geniş katılımlı anma etkinliği düzenlendi. Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te düzenlenen Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın, 2 otel görevlisi ile 2 saldırgan olmak üzere toplam 37 kişi can verdi. Sivas olayların 23’üncü yıldönümü için kentteki ilk anma programı Valilik koordinesinde gerçekleşti. Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Garuk Kocacık, Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan, Cem Vakfı Sİvas Şube Başkanı Ali Dağ, ile çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan bir grup eski Madımak Oteli, bugünkü Sivas Bilim ve Kültür Merkezi’ne gelerek, bina içinde olayda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bıraktı.

23 yıldır  sönmeyen acı
‘Yanık bağlama’
Daha sonra kısa açıklama yapan Vali Gül, “23 yıl önce 37 vatandaşın hayatını kaybettiği, hem Sivas’ın hem Türkiye’nin hem dünyanın, bütün vicdanlarda çok olumsuz etkiler bıraktığı bir olay dolayısıyla buraya geldik. Bizim bir acımız var. Bu acı hem bizim hem Sivasımız’ın hem insanlığın ortak acısı. Gönül ister ki bu acı, bu yara kabuk bağlasın. Ama zaman zaman bu yarayı kaşımak isteyen insanlar olabiliyor. Fakat Sivas kamuoyu 7’den 77’ye bu konuya duyarlı, hassas, bu konunun farkında. İnşallah bundan sonraki süreçte de bunu istismar etek isteyen kişiler Sivas kamuoyun pirim vermeyecektir. Ben bu olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelerine başsağlığı diliyorum. Bu tür olayların bir daha olmaması için vatandaşımızın hassasiyetle olaylara bakmasını diliyoruz” dedi.
Resmi anma programının ardından sabah saatlerinden itibaren çeşitli şehirlerden Sivas’a gelen, Alevi Bektaşi dernekleri, siyasi partiler ve çeşitli sivil toplum örgütleri temsilcileri ile vatandaşlardan oluşan grup Seyrantepe Mahallesi üzerindeki toplanma alanında buluştu. Saat 11.00 sıralarında yürüyüşe geçen grup sloganlar eşliğinde Mevlana Caddesi güzergahı üzerinden kent meydanına geldi. Kortej daha sonra Atatürk Caddesi üzerinden Eski Belediye Sokak’taki eski Madımak Oteli önüne geldi. Burada otel binasının önüne sadece olayda yaşamını yitirenlerin yakınları ile milletvekilleri alındı. Ardından olaylar sırasında yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okunarak saygı duruşunda bulunuldu. Olayda yaşamını yitiren halk ozanı Hasret Gültekin’in sazını temsil etmesi amacı ile bir kısmı yanık haldeki bağlama da otel önüne getirildi. Binanın giriş kapısı önüne bırakılan sazın üzeri katılımcılar tarafından karanfiller ile donatıldı. Olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleri, Madımak Oteli’nin “Utanç Müzesi”ne dönüştürülmediği gerekçesiyle anı köşesine karanfil bırakmadı.
‘Adalet arıyoruz’
Anma etkinliklerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki 18 milletvekilinden oluşan heyet de katıldı. HDP’den ise İzmir Milletvekili Müslüm Doğan önderliğinde dört milletvekili anma programına yer aylı. Ağbaba, eski Madımak Oteli binası önünde yaptığı açıklamada, 23 yıldan beri sönmeyen ateşi anmaya geldiklerini söyledi. 23 yıl önce buradaki otelde bulunan aydınların barışı, hoşgörüyü, kardeşliği savunduğunu vurgulayan Ağababa, “Umarız en kısa sürede burası ‘Sivas Madımak Utanç Müzesi’ olur. Bir daha bu acılar yaşanmasın” dedi.
CHP’li Mustafa Balbay da o gün Sivas olayı aydınlatılmış olsa bugün bu topraklarda IŞİD’in barınmasının mümkün olamayacağını vurgulayarak, “Sivas’ı unutturmayacağız. Bizim rehberimiz kin ve nefret değil” diye konuştu. HDP Milletvekili Müslüm Doğan da “Görüyorsunuz aslında utanç müzesinin önündeyiz. Bir türlü utanç müzesine dönüştürülemeyen müzenin önündeyiz. İnsanlar burada diri diri katledildiler ve devletin kolluk kuvvetlerinin gözü önünde 8 saat maalesef yakılarak öldürüldüler. 23 yıldır adalet arıyoruz” dedi.
‘Utanç Müzesi olsun!’
Otelin bulunduğu sokak girişindeki kortej otobüsünden katılımcı sivil toplum örgütleri de konuşmalar yaptı. Etkinlikte Pir Sultan Abdal Anadolu Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Avrupa Alevi Koordinasyonu Başkanı Hüseyin Mat, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Kültür Derneği Başkanı Doğan Demir, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve olayda ölenlerin aileleri adına Huriye ve Yeşim Özkan’ın kardeşi Hüseyin Özkan birer konuşma yaptı. Konuşmacılar 2 Temmuz’un acısını ilk günkü gibi yaşadıklarını belirterek, Madımak ‘Utanç Müzesi’ olana kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi. Etkinlikler olayda yaşamını yitirenler anısına semah dönülmesiyle son buldu.

Haberin Devamı

3 bin polis görevlendirildi

Etkinlik kapsamında, grupların yürüyüşün yapılacağı güzergah ve bu güzergaha açılan yollar trafiğe kapatıldı. Geçiş noktaları ile otel yakınlarında ise çevre illerden gelen takviye birliklerle birlikte yaklaşık 3 bin polis görevlendirildi. Kente özel araç ve otobüsler ile diğer şehirlerden gelen katılımcılar, şehir merkezi girişlerinde oluşturulan polis kontrol noktalarında durduruldu, kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra kente girmelerine izin verildi.