Tatil 25 Nisan Anzak Günü

25 Nisan Anzak Günü

20.04.2012 - 12:17 | Son Güncellenme:

Çanakkale Savaşı denilince akla gelen ilk gün elbette zaferin kazanıldığı 18 Mart günüdür. Kara çıkarmasının yapıldığı 25 Nisan da, uluslararası anlamda büyük önem taşır.

25 Nisan Anzak Günü

18 Mart, Çanakkale Savaşı’nın deniz bölümünün zaferle sonuçlandığı gündür. Yurdu kurtarmak için canı pahasına düşmanla savaşan askerlerin anısına her yıl anma törenleri düzenlenir. Ülkemizin her kesiminden binlerce insan, şehitlerin ebedi istirahat yerini görmek, o dönemin şartlarına tanıklık etmek için ve şehitlerimiz anısına dua etmek için Çanakkale’ye gelir.

Çanakkale Savaşları’nda çok büyük önem arz eden asıl bölüm ise kara savaşlarıdır. En fazla şehit verdiğimiz bölüm de yine kara savaşlarıdır. Omuz omuza çarpışan her milletten askerin yer aldığı bu savaşlar 25 Nisan 1915 sabahındaki kara çıkarmasıyla başlamıştır. Bu nedenle her yıl 25 Nisan gününde Gelibolu Yarımadası’nda uluslar arası törenler düzenlenir. Törenin resmi adı Çanakkale Kara Savaşları’nın Yıldönümü’dür. Ancak savaşın mağlupları bu günü Anzak Günü olarak anmaktadır.

Anzak nedir?

Anzak Sözcüğü “Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu” isminin baş harflerinden meydana getirilmiş bir kısaltmadır. Türklere karşı İngilizler’in desteği ile savaşan Anzak askerleri, deniz savaşlarının kaybedilmesi sonucunda Gelibolu’ya getirilmiştir. Bu savaşta ölen Anzak askerleri için bir mezarlık inşa edilmiştir.

Her yıl Çanakkale’de bu törenlere katılmak için binlerce Anzak torunu ülkemize gelmektedir.