Gündem ‘28 Şubat asla bir darbe süreci değil’

‘28 Şubat asla bir darbe süreci değil’

17.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

28 Şubat sürecinde merhum Başbakan Necmettin Erbakan liderliğindeki Refahyol hükümetini düşürmeye teşebbüs ettiği iddiasıyla yargılanan dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, esas hakkındaki savunmasını yaptı.

‘28 Şubat asla bir darbe süreci değil’

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın dünkü duruşmada Karadayı, 28 Şubat’ın, siyasi partilerin iktidar olma hırs ve arzusuyla huzurla yaşanan demokratik, laik bir yaşam ortamında, dini referans olarak kullanarak ülkeyi çağ dışı bir rejime yönlendirmek arzusuyla ortaya çıkmış sosyal bir huzursuzluk olduğunu savundu. Din istismarı ve bazı yolsuzluklarla yaratılan bu olumsuz gelişmelerde, silahlı kuvvetlerin gerçek dışı bazı söylemlerle yıpratılmaya çalışıldığını söyleyen Karadayı, “Bu süreç, bazı çevrelerde sıkça söylendiği gibi asla bir darbe süreci değildir” dedi.

‘Algı operasyonu

Anayasaya göre Türkiye Cumhuriyeti’nin toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu ifade eden Karadayı, şöyle devam etti: “28 Şubat aslında bu anlayışa ters düşen siyasal, sosyal, yönetimsel uygulamaların ortaya çıkardığı bir tablodur, bir huzursuzluktur. Ama bunun kaynağı kesinlikle silahlı kuvvetler olmamıştır. Bazı çevreler, bunu silahlı kuvvetlere bir darbe anlayışı çerçevesinde yansıtmak isteseler de bu yanlıştır, iftiradır, planlı algı operasyonudur.”

‘Rutin tatbikat’

Karadayı, Sincan’da tankların yürütülmesiyle ilgili de, “Kamuoyunda bazı çevrelerde bu davaya temel teşkil eden Sincan’da tatbikata giden zırhlı birliklerin zaruri yol değiştirmesinin bir darbe algısı yaratılması gibi takdim edilmesi, maalesef üzücü bir olaydır. Bu tankların tatbikat bölgesine gidişiyle ilgili hiçbir bilgim olmamıştır ancak bu tatbikat, her yıl zaman zaman tekrarlanan rutin bir tatbikattır” diye konuştu.