Gündem 29 Ekim törenlerinde dikkat çeken ayrıntı!

29 Ekim törenlerinde dikkat çeken ayrıntı!

28.10.2016 - 17:21 | Son Güncellenme:

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla birçok ilde törenler düzenlendi. Trabzon’daki törene İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da katıldı. Törenlerde ilk kez değişen yönetmelik uygulandı ve asker ve polis birlikte valiliğin çelengini taşıdı. Adana valisi Vali Mahmut Demirtaş, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Komutanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlandığını ve yönetmelik değişikliği sonrası da böyle bir uygulamanın yapıldığını söyledi.

29 Ekim törenlerinde dikkat çeken ayrıntı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Adana, Trabzon, Diyarbakır, Batman, Elazığ, Bingöl, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Şırnak'ın Silopi, Nevşehir; Yozgat, Sivas’ında aralarında bulunduğu birçok ilde törenler düzenlendi.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesindeki Anıt Park'ta yapılan törende, Atatürk Anıtına çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Törene, Vali Hüseyin Aksoy, 7. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Ali Sivri, 16. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Barbaros Kasar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Demir ve vatandaşlar katıldı.

BATMAN

Valilik bahçesinde düzenlenen törende Vali Ahmet Deniz ve Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, Atatürk anıtına çelenk sundu. Törene Vali Ahmet Deniz, İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Batman Belediyesine görevlendirilen Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy, İl Emniyet Müdürü M. Ali Akkaplan ve öğrenciler katıldı.Tören, çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile sona erdi.

Haberin Devamı

ELAZIĞ

Öğretmenevi önünde düzenlenen törende, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, İl Emniyet Müdürü Doğan Cangül ve Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Atatürk anıtına çelenk sundu.

BİNGÖL

Bingöl Valiliği önünde düzenlenen törende ise Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, 49. Komando Tugay Komutanı Albay Ersin Altay ve Belediye Başkan Vekili Halim Sügü tarafından Atatürk anıtına çelenk bırakıldı.Vali Köşger, daha sonra makamında tebrikleri kabul etti.

MARDİN

Mardin'de de tören, Hükümet Konağında yapıldı.Vali Mustafa Yaman, 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Albay Altan Er ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, Atatürk anıtına çelenk sundu.

SİİRT

Siirt'te Cumhuriyet Meydanındaki törene ise Vali Mustafa Tutulmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halidun Eren ve Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever katıldı. Vali Tutulmaz Atatürk anıtına çelenk sundu. Törenden sonra Vali Tutulmaz ve beraberindekiler bir alışveriş merkezinde açılan Atatürk ve Cumhuriyet konulu resim sergisini gezdi.

ŞANLIURFA

Cumhuriyeti'in Kuruluşunun 93'ncü yıl dönümü etkinlikleri Şanlıurfa'da Şehitler Abidesine çelenk konulmasıyla başladı.29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Şehitler Abidesi'ndeki çelenk sunumu ile başladı. Şehitlik Mahallesindeki Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törene Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Hakkı Köseali, Kurum müdürleri ile öğrenciler katıldı. Vali, Belediye Başkanı ve Tugay Komutanı tarafından Şehitler Abidesindeki anıta çelenk bırakıldı. Çelenk töreninin ardında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla son buldu.

Haberin Devamı

SİVAS

Sivas'ta, Kent Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, Vali Davut Gül, 5'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Piyade Albay Mehmet Kip, Belediye Başkanı Sami Aydın, İl Emniyet Müdürü Turan Aksoy, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, askeri erkan ve emniyet personeli katıldı. Gül, Kip ve Aydın, Atatürk anıtına çelenk bıraktı. Daha sonra şeref defterini imzalayan Gül, şunları yazdı: "Büyük fedakarlıklarla yürütülen kurtuluş mücadelesi, Anadolu'daki kongreler sonrasında 23 Nisan 1920'de 'Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir' hükmünün tescili, 29 Ekim 1923'te de Cumhuriyet'in ilan edilmesiyle zaferle nihayet bulmuştur. Milletin iradesini esas alan, milletin iradesini temsil eden Cumhuriyet'in ilan edilmesiyle bir devletin temel taşlarının yerine konulduğu eşsiz bir zaferdir. Milletimiz bu coğrafyada yaşama hakkını, 15 Temmuz'da da göstermiş, bu uğurda canını ve kanını seve seve feda edeceğini ilan etmiştir."

Haberin Devamı

NEVŞEHİR

Nevşehir'de, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde Atatürk anıtına çelenk konuldu. Hükümet Konağı önündeki törene, Vali İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Hasan Ünver, Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Tosun, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daire müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Tören, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.

YOZGAT

Yozgat'ta, Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleşen törende, Vali Kemal Yurtnaç, Belediye Başkanı Kazım Arslan, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları, Atatürk anıtına çelenk bıraktı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören sona erdi.

Haberin Devamı

TRABZON

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında, Trabzon Valiliği önündeki Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene katıldı. Soylu’nun, İçişleri Bakanlığı çelengini Atatürk Anıtı’na sunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Tören, Trabzon Büyükşehir Belediyesi bando takımı eşliğinde İstiklal Marşı okunması ile devam etti.Şeref Defteri’ni imzaladıktan sonra okuyan Soylu, yüce milletin özgürlük ve bağımsızlık için verdiği Kurtuluş Savaşı mücadelesini taçlandıran Cumhuriyetin ilanının 93. kuruluş yıl dönümünü, ilk günkü heyecanla idrak ettiklerini söyledi.

Soylu, Cumhuriyetin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk milletinin dönemin egemen ve sömürgeci dünyasına karşı verdiği amansız bir varoluş mücadelesinin, vatan sevgisinin ve inancın ortaya çıkardığı eşsiz bir eser olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması, bu yüce milletin geçmişten geleceğe uzandığı kararlı ve güçlü bir adımdır. Yüce milletimiz, aradan geçen 93 yıla rağmen vatan sevgisinden, bayrağına olan aşkından ve devletine olan bağlılığından hiçbir şey kaybetmediğini 15 Temmuz akşamı Cumhuriyetin en temel değeri olan milli hakimiyete yönelen hain saldırıya karşı koymak suretiyle, bütün dünyaya bir kez daha göstermiştir. Bu duygu ve düşüncelerle, başta saygıdeğer Trabzonlu hemşehrilerimiz olmak üzere aziz ve necip milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı en samimi duygularımla tebrik ediyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ülkemiz, varlığımız ve bağımsızlığımız için mücadele eden bütün şehit ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyorum.” Programa, Soylu'nun yanı sıra Vali Yücel Yavuz, AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta ve Salih Cora, CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile siyasi parti, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra öğrenciler katıldı.

ADANA

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Atatürk Anıtı'na çelenk koyma töreni düzenlendi. Adana Valisi Mahmut Demirtaş, 6'ncı Mekanize Piyade Tümeni ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Hakan Atınç ile Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü'nün en önde yer aldığı törene, milletvekilleri, asker, polis, gazi ve öğrenciler ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunduğu törende, Adana Valisi Mahmut Demirtaş anıta çelenk koydu.

VALİ DEĞİŞİKLİĞİ ANIMSATTI

Tören ve kutlamalarla ilgili yönetmelik değişikliğinin ardından Adana Valisi Mahmut Demirtaş'ın, valilik çelengini görevli bir asker ve polisle birlikte koyması dikkat çekti. Eskiden valilik çelenginin görevli polislerle birlikte anıta konulduğunu anımsatan Vali Mahmut Demirtaş, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Komutanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlandığını ve yönetmelik değişikliği sonrası da böyle bir uygulamanın yapıldığını