Ekonomi 2B’den kasaya 5.5 milyar TL

2B’den kasaya 5.5 milyar TL

21.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2B konusunda hiçbir hükümetin yapmadığı bir işi yaptıklarını ve yaklaşık 450 bin arsayı sattıklarını belirterek, “Maliye tarihinde böyle bir şey yok. Yaklaşık 8.5 milyar lira civarında bir satış yaptık. Şu anda 5.5 milyar lira civarında bir tahsilat yaptık” dedi.

2B’den kasaya 5.5 milyar TL

Bakan Ağbal, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Vergi indirimi
Ağbal, vergisini düzenli ödeyenlere yapılması düşünülen vergi indirimi konusunda da şu açıklamalarda bulundu:
“Gelir veya kurumlar vergisi mükellefimiz 3 yıl olur, 5 yıl olur, geriye dönük bütün vergi beyannamelerini süresinde vermişse ve bu beyannameleri de zamanında ödemişse, biz bu karneye bakacağız. Karnesi tamamen pekiyilerle dolu mükellefimizin gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinde tahakkuk eden vergisinde indirim yapacağız. Oran ne olur, onu çalışıyoruz. Yüzde 1, 2 veya yüzde 3 mü olur, onu çalışıyoruz. Arkadaşlarımız çeşitli simülasyonlar yapıyor. Bunun vergi gelirlerinde olumsuz etkisi olacak. Bu açıdan bakıldığında yasal düzenleme ile ilgili çalışmalar hazır, burada kritik olan haktan yararlanacak mükelleflerin çerçevesi ne olmalı?”
Son başvuru tarihi 31 Ekim olan yeniden yapılandırmaya başvuru sayısının her geçen gün arttığını dile getiren Ağbal, “19 Ekim 2016 itibarıyla 3 milyon 980 bin adet başvuru almışız, bu kapsamda da 32 milyar 727 milyon 948 bin liralık bir alacağı yapılandırmışız. Rakam her geçen gün süratle artacak” dedi.
Yürüyüşüm, bakışım değişti
Ağbal, “2017 bütçesi kendi içerisinde harikalar yaratan, üretime, yatırıma, ihracata ve istihdama çok önemli katkılar sağlayan, tam manasıyla bir hizmet bütçesi” dedi. Ağbal, şöyle konuştu:
“2002’de bu ülkede bütçe yapılırdı, o dönemin Maliye Bakanı parlamentoya bütçeyi götürdüğünde başı yerde olurdu. Niye? Harcamaların yüzde 43’ünü sadece faize harcıyorsunuz. Geri kalan para, vatandaşa hizmet için. Allah’ınızı seversiniz, böyle bir bütçe olur mu? Şimdi bütçeyi ben götürüyorum. Benim yürüyüşüm de değişti, bakışım da değişti, başım dik. Niye? Benim bütçem faiz bütçesi değil, hükümetimizin bütçesi tam manasıyla hizmet bütçesi” diye konuştu.
Bütçe maratonu başlıyor
Ak Parti hükümet-lerince hazırlanan 15. bütçenin, Meclis’te yapılacak görüşmeleri 2 Kasım’da başlayacak.
Gıda fiyatları oynak
Özellikle gıda fiyatlarında yıl içinde aşırı oynaklıklar olduğuna dikkati çeken Ağbal, “Ürün fiyatları, mevsimsel etkilerin haricinde de başka faktörler tarafından yükseltiliyor veya alçaltılıyor. Onun için Gıda Komitesini 2014 Ağustos’ta kurduk. Birçok çalışma yapıldı. Ortaya çıkan çalışmalar sonucu birçok sektörel tedbirler alındı.” ifadelerini kullandı.