Gündem 3 ayda 3 can!

3 ayda 3 can!

12.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Zonguldak’ta 3 ay önce bir işçi ölümü sonrası ocak sahibi olduğu iddiasıyla Caner Ç. tutuklandı. Mühürlenen ocakta önceki gün 2 işçinin daha hayatını kaybetmesi üzerine bu kez de Caner Ç.’nin babası Fatih Ç. gözaltına alındı

3 ayda 3 can

Zonguldak’ın Kilimli ilçesindeki Gelik beldesinde daha önce yapılan denetimlerde ruhsatı iptal edilmesine rağmen kaçak olarak üretime devam edilen kömür ocağında 20 Kasım 2015’te meydana gelen patlamada bir işçi hayatını kaybetti. Aynı ocakta çalışan işçiler Hasan Ay (19) ve Saim Kalkan (49) da önceki gün metan gazından zehirlenerek yaşamlarını yitirdi.

Haberin Devamı

Arkadaşları tarafından ocaktan çıkarılan iki madencinin cesetleri, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Hasan Ay ve Saim Kalkan’ın yakınları morg önünde otopsinin bitmesini beklerken gözyaşlarına boğuldu. Kalkan’ın bir maden ocağında uzun yıllar ‘usta’ olarak çalıştıktan sonra emekli olduğu, ancak köyüne ev yaptırırken borçlanması üzerine 15 gün önce kaçak ocakta işbaşı yaptığı öğrenildi.

3 ayda 3 can
İnternetten öğrendi

Hasan Ay’ın emekli madenci babası Ali Ay (55), olayı internetteki haberlerden öğrendiğini belirterek, “Böyle bir olay oluyor babasını kimse aramıyor. Bu nasıl bir şey? Kaç sefer, ‘Oğlum gitme. Ocağa gitme, bırak’ dedim. Sigortasız çalışıyordu” diyerek gözyaşı döktü. Ali Ay’ın nikahsız ilk eşinden olan ve koruma altında büyüyen oğlu Salih Yanık (26) da kardeşiyle aynı ocakta çalıştıklarını, ancak bir gün önce madende başına boru çarpması sonucu yaralanınca olay günü işe gitmediğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Önlemini alsınlar’

Hasan Ay’ın amcası Emrullah Ay ise daha önceden mühürlenmiş bir ocağın nasıl açıldığını anlayamadığını söyleyerek, “Bunun önüne geçemiyoruz. Bunun önlemini alsınlar” dedi.

Mühürlenmişti
Aynı ocakta 20 Kasım’da patlama meydana gelmiş ve Naci Çiftçi yaşamını yitirmişti. Patlamanın ardından ocak sahibi olduğu iddia edilen Caner Ç., tutuklanmıştı. 27 Kasım’da mühürlenen ocakta üretim sürerken ocağı kaçak işlettiği iddiasıyla Caner Ç.’nin babası Fatih Ç. gözaltına alındı.