Gündem 3 aylık bebeğin uyku düzeni

3 aylık bebeğin uyku düzeni

17.04.2018 - 15:04 | Son Güncellenme:

Bebeğiniz gün geçtikçe büyüyor ve sonunda üçüncü ayına geldi. Bu evrede artık yemek ve uyku düzeni yavaş yavaş oluşmaya başlayacak ve siz de hak ettiğiniz uykuya nihayet kavuşacaksınız, en azından birkaç saatliğine.

3 aylık bebeğin uyku düzeni

Motor Becerileri

Haberin Devamı

Bebeğiniz 3 aylık olduğunda en ufak hareketten korkma refleksleri yavaş yavaş azalmaya ve nispeten daha kontrollü bir hâle gelmeye başlayacaktır. Aynı zamanda bebeğinizin boyun kaslarının gelişmeye başladığını, onu dik olarak tuttuğunuzda kafasını daha rahat bir şekilde dik tutmasından anlayacaksınız. Aynı zamanda sağlıklı bir 3 aylık bebeğin kolları, göbeğinin üzerine yattığında vücudunun ön kısmını hafifçe kaldırabilecek kadar güçlü olacaktır.

Bebeğinizi dikkatli bir şekilde izlediğinizde, el-göz koordinasyonunun yavaş yavaş oluşmaya başladığını da fark edebilirsiniz. Gözlerinin önünde ilgisini eken bir oyuncağı sallamaya başladığınızda elleri acemice öne uzanacak, oyuncağı kapabilirse hemen ağzına götürmeye çalışacaktır. Bu yaşına göre sağlıklı motor becerilerine sahip bir bebeğiniz olduğunu size gösterir.

Haberin Devamı

Uyku Düzeni

Bebeğin minik midesi biraz daha genişleyecek ve daha fazla süt tutabilecek hâle gelecek. Daha geç acıkan bebek 2-3 saatte bir uyanıp süt için ağlamayacak bu da daha fazla uyumasını ve uyku düzeninin yavaş yavaş oturmasını sağlayacak. Bebeğinizin gaz gibi başka bir problemi yoksa, karnı doyduktan sonra 6 ile 7 saat arasında uyuyacaktır.
Eğer bebeğiniz uyanıp ağlamaya başladıysa sıcak yatağınızdan kalkıp gitmeden önce 30-40 saniye bekleyin. Bazen bebekler uyanır, birkaç saniyeliğine ağlar ve uyumaya devam eder. Eğer yanına gidip emzirmeye başlarsanız uyumayacaktır ve uyku düzeni oturmayacaktır.

Ağlaması devam ediyorsa tabii ki yanına gidip sorunun ne olduğuna bakmanızda fayda var. Emzirmeniz gerekiyorsa ya da altı değişecekse bunu mutlaka karanlıkta yapın ki uykusu kaçmasın ve hassas gözleri acımasın.
Bebeğiniz gün içinde de ufak şekerlemeler yapmak isteyecektir, gece uyumaz diye uyumasına mâni olmayın. Uyumak istediği zaman uyusun, çünkü bebeklerde tembellik diye bir şey yoktur. Uykuya ihtiyacı varsa uyur.

Etrafına Tepki Vermesi

Duyma ve görme yetenekleri her geçen dün daha da gelişen bebeğiniz sesinizi duyduğunda size dönecek ve gülümseyecek, çeşitli müzikler duyduğunda heyecanlanacaktır.
Hâlâ parlak renkli oyuncaklar ilgisini çekecek, çünkü minik genç gözleri için bu renkleri ayırt etmek daha kolay. Aynı zamanda insan yüzleri de ilgisini çekecektir. Gözlerinizi seçmeye başlayacak ve gözlerine baktığınızda büyük bir şaşkınlıkla o da sizin gözlerinize uzun uzun bakacak.