Gündem 3 Çeçen’e suikast Rus gizli servisinin ‘intikam operasyonu’

3 Çeçen’e suikast Rus gizli servisinin ‘intikam operasyonu’

23.09.2011 - 11:41 | Son Güncellenme:

.

3 Çeçen’e suikast Rus gizli servisinin ‘intikam operasyonu’

İstanbul’da Zeytinburnu’nda öldürülen 3 Çeçen’le ilgili sır perdesi aralanıyor. Suikastı Rus diplomatik pasaportuyla Türkiye’ye giriş yapan 55 yaşındaki Alesandr Zhikov’un işlediği belirtiliyor. Rus basını, öldürülen Musaevi’nin ocak 2011’de 37 kişinin hayatını kaybettiği Moskova’daki Domededovo Havaalanı’na düzenlenen intihar saldırısının planlayıcısı olduğunu öne sürdü...

Haberin Devamı

Zeytinburnu’nda 16 Eylül günü sokak ortasında öldürülen 3 Çeçen komutan Berk-Haz Musaevi, Rustam Altemirol ve Zavrbek Amriev ile ilgili olarak şu ana kadar suskunluğunu koruyan Rus basını dün ilk kez suikastın perde arkasını yazdı. Rusya’nın önde gelen gazetelerinden Izvestia, 55 yaşındaki Alesandr Zhikov tarafından susturuculu silahla öldürülen üç Çeçen’den ikisinin geçen Ocak ayında başkent Moskova’yı kana bulayan Domededova Havaalanı saldırılarını planlandığını yazdı.

Doku Umarov’un sağ kolu Hamzat

Gazete Türk basınında adı Berk-Haz Musaevi olarak bilinen kişinin asıl adının Amir Hamzat olduğunu ve Rus gizli servisi FSB tarafından arandığını öne sürdü. Gazeteye göre Musaevi, yani Hamzat, 37 kişinin öldüğü ve 180 kişinin yaralandığı Domodedovo Havaalanı saldırılarını düzenleyen Muhammed Yevloyev’i bizzat intihar saldırısı için eğitti. Hamzat, 18 ay önce Dağıstan bölgesinde yaralandıktan sonra Türkiye’ye gelerek tedavi gördü. Aynı saldırıda ölen Rustam Altemirol hakkında da yine Domodedovo Havalaanı saldırılarını planlamak suçundan Rusya’da arandığı belirtildi.

Haberin Devamı

Diplomatik pasaportla geldi

Suikastı gerçekleştiren Aleksandr Zhirkov, Türkiye’ye Rus Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği diplomatik pasaportla 2 Eylül’de giriş yaptı. Aksaray’da bir otele yerleşen 55 yaşındaki suikastçı, 4 Eylül’de aynı semtteki bir araç kiralama şirketinden “Antalya’ya 15 günlük tatile gideceğim” diyerek Ford Mondeo marka bir araç kiraladı. Türkiye’ye asistanı ile birlikte geldiği belirtilen Rus suikastçı, 16 Eylül günü öğle saatlerinde sokak ortasında Rus Askeri İstihbarat Servisi GRU tarafından kullanılan 9 milimetrelik Groza-3 OC-14-4A-03 marka suikast silahıyla 3 Çeçeni öldürdü. Olay yerinden kaçtıktan sonra oteline dönen Zhirkov, Türk özel timlerinin düzenlediği operasyondan bir kaç dakika önce oteli terk etti. Otel odasında yapılan aramada, suikastta kullanılan silah, susturucu, gece görüş dürbünü ve bir kar maskesi bulundu.

Rus suikastçı 2009’da İstanbul’daydı

Zhirkov’un 2009 yılında düzenlenen benzer bir suikast sırasında da İstanbul’da olduğu belirlendi. 2009 yılında 5 ay içinde 3 Çeçen komutana suikast düzenlenmişti. Bu saldırıların üçüncüsünde Kafkas direniş lideri Doku Umarov’un yurtdışı temsilcisi olan Ali Osayev öldürülmüştü. Asıl adı Musa Atayev olan Osayev’in öldürüldüğü tarihte de Zhirkov’un da Türkiye’de olduğu öne sürüldü.

Haberin Devamı

Rus uzman: Savaştayız bunlar olağan

Çeçen direnişçiler saldırıyı Rus istihbarat servisinin düzenlediğini öne sürüyor. Kremlin destekli çalışma grubu Kuzey Kafkas Halk Meclisi Başkanı Maksim Şevçenko, “Karşımızda Rusya’ya savaş açmış bir grup bulunuyor. Bu kişiler intihar saldırıları düzenliyor. Rusya’nın bu savaş halinde tehditleri ortadan kaldırması normal bir şey” yorumunda bulundu.

Rus makamları ise Çeçen suikastleri hakkında yaptıkları açıklamada olayla bir ilgilerinin olmadığını öne sürdü. Çeçen direnişçileri öldürmek için 200 kişilik bir liste yaptığı öne sürülen Çeçenistan Devlet Başkanı Ramzan Kadirov da öldürülen Çeçenleri tanımadığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Sadece Rus gizli servisinde var

Cinayetler arasındaki bağlantının kilit noktasını ise, kullanılan silahlar... İstanbul’da 2009 ve 2001’da işlenen ilk üç cinayette 7,62 mm çapında mermi atabilen ve sadece Rus Askeri Gizli Servisi’nin (GRU) elinde bulunan Groza-1 isimli suikast silahı kullanıldı. 3 Çeçen komutanın hayatını kaybettiği son saldırıda ise, bu silahın geliştirilmiş modeli ve 9 mm mermi atabilen Groza-3 kullanıldı. Sadece GRU’nun elinde bulunan silahlar, Moskova yakınlarında bulunan Tula’da üretiliyor. Kısa, uzun namlulu, susturuculu ve el bombası atmak için kullanılıyor. İsteğe göre silahın üzerine gece görüş veya dürbün de takılabiliyor. Arkasına eklenen aparat sayesinde 30 mermili şarjör takılabiliyor.

İstanbul’da 3 yılda 6 Çeçen komutan öldürüldü

17.09.2008

Gazhi Edilsuhtanov: Edilsultanov’un cesedi Başakşehir’de başından 2 kurşunla vurulmuş olarak vuruldu. Edilsultanov’un kendisine tuzak kuran bir kadınla buluşmak için Başakşehir’e gittiği belirlendi. Bu ayrıntı, Rus gizli servislerinin “honey trap” (ballı tuzak) ismini verdiği ve Rus kadın ajanların kullanıldığı yöntemi akıllara getirdi.

Haberin Devamı

09.12.2008

İslam Canibekov: Çeçen savaşına katılan Karatay asıllı İslam Canibekov, eşi ve çocuklarıyla misafirlikten dönerken arkadan yaklaşan siyah giyimli bir saldırgan tarafından başına 3 el ateş edilerek öldürüldü. Kullanılan silah ve yöntem aynıydı.

27.02.2009

Ali Osayev: Zeytinburnu’nda BMW marka bir araçtan açılan ateşle öldürüldü. Osayev’in Çeçen direnişinin sembolu Doku Umarov’un Türkiye’deki temsilcisi olduğu ortaya çıktı.

‘Bizi de öldürecekler’

Berk-Haz Musaevi’in hamile eşi Şehida Musaevi ve Rustam Altemirol’in eşi Malika Altemirol’un “Bu Türkiye’de işlenen 6’ncı cinayet. Bu olaylar açığa kavuşmadığı sürece Ruslar bizi eşsiz bırakmaya, çocuklarımızın babasız büyümesine neden olmaya devam edecekler. Sıra biz kadınlara da gelecek” demişti.

Kaynak: (Vatan)