Gündem 3 Ekim Arefe günü okullar tatil mi?

3 Ekim Arefe günü okullar tatil mi?

30.09.2014 - 08:32 | Son Güncellenme:

Kamu çalışanları, öğrenciler ve birçok çalışanın merak ettiği konu 3 Ekim 2014 Arefe (Arife) günü tatil mi? Kafa karışıklığı Başbakanın açıklaması ile son buldu. İşte o açıklama...

3 Ekim Arefe günü okullar tatil mi

Kamuda çalışan görevliler 3 Ekim Cuma Arife günü tam gün izinli sayılacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla 3 Ekim 2014 Cuma günü tüm kamu personeli yarım gün idari izinli sayılacak.

Arefe günü

Belirli bir günün, olayın bir önceki Günü veya ona yakın Günler, ön gün Zilhicce ayının dokuzuncu günü, Kurban bayramından bir önceki gün. Lügatte “tanıma” manasına gelir. Başka günlere ve Ramazan bayramından önceki Güne Arefe denmez. Müslümanlığın beş şartından birisi de hali vakti yerinde olan zenginlerin hacca gitmesidir. Haccın şartlarından biri ise; Arefe günü Arafat’ın Vadiy-i Urene denilen yerinden başka herhangi bir yerinde, öğle ve ikindi namazlarından sonra vakfeye durmaktır.

Bu ibadet bir Gün önce olursa, hac kabul olmaz. O bakımdan haccın kabulü, Arefe gününün doğru olmasına bağlıdır. Arabi aylar gökteki hilalin görülmesi ile başlar. Hilalin görülmesi hesap ile anlaşılan gün veya bir sonraki gündür. Hiçbir zaman bir önceki gün değildir.

Haberin Devamı

Arefe, İslam dininin kıymet verdiği günlerdendir. Bu hususlarda Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem buyurdu ki:

  • Arefe gününe hürmet ediniz! Çünkü Allahü tealänın kıymet verdiği bir gündür.
  • Arefe gecesi ibadet edenler Cehennem’den azad olur.
  • Arefe günü ibadet edenlerin iki senelik günahları affolur. Biri geçmiş senenin, diğeri gelecek senenin günahıdır.
  • Arefe günü bin ihlas okuyanın bütün günahları affolur ve her duası kabul olur. Hepsini besmele ile okumalıdır.

KURBAN BAYRAMI

Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine ’Eyyâm-ı nahr’ (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke’de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bayramı aynı tarihlere tekabül eder