Gündem 3 ekranda 3 görüntü

3 ekranda 3 görüntü

22.02.2015 - 12:56 | Son Güncellenme:

Genelkurmay Komuta merkezinde operasyon böyle takip edildi...

3 ekranda 3 görüntü

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Karargahı'nda Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun yerinin değiştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen operasyonun sevk ve idaresini gece boyunca bizzat takip etti.

Haberin Devamı

3 ekrana ayrı ayrı Süleyman Şah, konvoy ve güzergahın görüntüleri yüklendi.

Komuta harekat merkezi yerin 3 metre altında. Operasyon gece boyu takip edildi.

Operasyon merkezinde Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel , Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu , MİT Müsteşar Vekili İsmail Hakkı Musa da hazır bulundu.

İŞTE ADIM ADIM 9 SAATLİK OPERASYON

Süleyman Şah Saygı Karakolu için cumartesi gecesi saat 21:00’de eş zamanlı iki operasyon başlatıldı. Önce Şanlıurfa Mürşitpınar'dan Türk birlikleri Suriye'ye girdi ve Karakozak köyüne doğru hareket etti. Saat 21.02'de bir başka tank birliği Eşme civarından yine Suriye topraklarına girerek yakın bir noktada Süleyman Şah'ın yeni mekânını düzenlemek için bir toprak parçasını kontrol altına aldı. Türk bayrağı saat 21.02 itibariyle Eşme'de dalgalanmaya başladı.
04.45'DE NAAŞLAR VE KUTSAL EŞYALAR NAKLEDİLDİ
-04.45'te türbedeki 38 kişi, beraberlerindeki naaşlar ile kutsal eşyaların nakli tamamlandı. Süleyman Şah ve 2 askerin naaşının, kutsal emanetlerin alındığı öğrenildi. Naaşlar nakledilmeden önce türbede dini bir tören yapıldı.
-Nakil işleminin ardından karakol patlayıcılarla imha edildi.
SAAT 06.03'TE ASKERLER GERİ DÖNDÜ
-06.03'te sadece Eşme'deki yeni türbeyi korumak için kalanlar dışında tüm askerler geri döndü.
07.00 SULARINDA ZIRHLI ARAÇLAR GERİ DÖNDÜ
NTV'nin haberine göre Saat 07.00 sularında Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan giriş yapan bazı zırhlı araçlar Suruç tarafına yöneldi. Bu araçların üzerlerinde Ş-10 ve Ş-11 gibi numaralar yazıyordu. Söz konusu araçların plakalarının ilk numaralar dışında büyük bölümü bantla kapatılmıştı. Bu araçların operasyona katıldığı belirtiliyor. Bu araçlardan kısa bir süre sonra ise bir otobüs konvoyu Mürşitpınar tarafına doğru hareket etti.
KRİPTOLU MESAJDAN SONRA DÜĞMEYE BASILDI
Karakolda görev yapan askerlerin birkaç gün önce Genelkurmay Karargahı’na geçtikleri şifreli istihbarat raporlarında, bölgede özel koşulların oluşmaya başladığı, karakola her an bir saldırı ihtimalinin arttığı, karakolun bulunduğu bölgede PYD ve IŞİD’in yakında büyük bir çatışmaya gireceği bilgisi iletildi.
Bu raporlar doğrultusunda askerlerin bölgede her türlü provakasyonun hedefi olabilecekleri değerlendirildi ve harekat için karar verildi.
SURİYE'YE SÜLEYMAN ŞAH NOTASI
Bu arada Eşme civarındaki Suriye topraklarına nakledilen Süleyman Şah Türbesi ile ilgili bölgede yer tespiti yapıldı. Ardından türbenin yeni yeri konusunda Suriye'nin diplomatik unsurlarına nota verildi.
SÜLEYMAN ŞAH'IN NAAŞI TÜRKİYE'DE
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, ''Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu, Süleyman Şah'ın kabriyle birlikte, Suriye'de sınırımıza mücavir Suriye Eşmesi köyünün kuzeyinde ve aynı büyüklükteki araziye geçici olarak taşınmıştır" denildi. Bu arada Başbakan Ahmet Davutoğlu, Süleyman Şah'ın naaşının da yeni mekanına nakli için Türkiye'de olduğunu bildirdi. Naaşın, Eşme'deki çalışmaların tamamlanmasından sonra oraya nakledileceği öğrenildi.
BAŞBAKAN'DAN TWITTER'DA FLAŞ AÇIKLAMALAR
-Ecdadımızın emaneti Süleyman Şah’ın naaşı Suriye içindeki yeni mekanına geçici olarak nakledilmek üzere ülkemize getirilmiştir.
-Bugüne kadar büyük bir onur ile görev yapan Süleyman Şah Saygı Karakolu personeli de TSK’nın Şah Fırat operasyonu ile yurda dönmüşlerdir
-Süleyman Şahın naaşının nakledileceği Suriye Eşmesinde bir bölge ordumuz tarafından kontrol altına alınmış bayrağımız göndere çekilmiştir
-Her türlü riski barındıran çatışma ortamında Suriye toprakları içesinde gerçekleştirilen bu son derece başarılı operasyon nedeniyle...
-Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman personelini bir kez daha tebrik ediyorum.
SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ
Suriye'nin Halep iline bağlı Karakozak Köyü sınırları içinde bulunan ve Türkiye'nin kendi sınırları dışındaki toprağı Süleyman Şah Türbesi, sınıra 30 kilometre uzaklıkta bulunuyordu. Buradaki Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda Şanlıurfa'daki 20'nci Zırhlı Tugay 3'üncü Hudut Alayı 2nci Tabur Komutanlığı'na bağlı askerler nöbet tutuyordu.