Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Burası Türkiye, her şey çok hızlı değişiyor diyenleriniz olabilir ama bazen bu hıza ayak uydurmak zor ötesi bir durum!
Hele ki söz konusu olan üniversiteler, akademik kariyer ve sınavlarsa!
Akademik yükseltmelerde dil hep sorun olmuştur.
Profesör olmak için iki yabancı dil şart derler ama pek çoğunun bir yabancı dili bile bilmediği hep iddia edilir.
Yine aynı şekilde, İngilizce eğitim yaptığı iddia edilen üniversitelerin önemli bir kısmında derslerin Türkçe işlendiğini bilmeyen yok.
Peki, o zaman bu kandırmaca niye? Kim kimi nasıl kandırıyor?..
Şu günlerde yine böyle bir tartışma yaşanıyor ama öncesi var.
İsterseniz gelin Üniversitelerarası Kurul’un (ÜAK) üç gün arayla, birbiriyle taban tabana çelişen kararlarına bir göz atalım!
Bir öyle, bir böyle!
Üniversitelerarası Kurul ilk yaptığı açıklamada, devlet kurumlarında yapılmayan TOEFL sınavlarının geçersiz sayılacağını açıkladı.
Hemen sonrasında ÖSYM’nin yaptığı ikinci açıklama ise birçok soru işaretini gündeme getirdi. Çünkü bu kez ilk yaptığı açıklamanın ciddiye alınmamasını istiyor.
Rektörlerin ve her üniversiteden bir temsilcinin katıldığı bu kurul, nasıl kurul ki kendi aldığı kararı yok sayıyor!
Peki, şu an için aşağıdaki kararlardan hangisi geçerli ve kaç kişiyi ilgilendiriyor?
Daha da önemlisi bu belgeler nereden alındı?..
Önceki ve sonraki açıklamalar niye yapıldı?
İşte o açıklamalar:
Devlet kurumu şart!
“Bilindiği gibi doçentlik sınavları 2547 Sayılı Kanunun 24. Maddesi uyarınca Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nca çıkartılan ve yürütülen 7 Şubat 2015 Tarih ve 29260 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Doçentlik Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yapılmaktadır...
ÖSYM’nin Yabancı Dil Sınavlarının Eşdeğerliklerini Belirleme Yönergesinin 6. Maddesinin 3. Fıkrasının (d) bendinde “Sınav Türkiye’de yapılıyorsa sadece devlet üniversitesine ait binalarda yapıyor olması” şartı arandığı belirtilmiştir.
TOEFL dil belgesi ile doçentlik sınavına başvuran adayların dil belgeleri ÖSYM’ye sorulmuş olup, yönergenin ilgili maddesi gereğince devlet üniversitesi dışında yapılan sınavların geçerli olmadıkları bildirilmiştir.
Sonuç olarak ÜAK’ın yabancı dil eşdeğerlilikleri konusunda yetkisiz olması nedeniyle mevcut durumdaki sıkıntılar, oluşabilecek mağduriyetler konusunda bu konuda yetkili olan ÖSYM Başkanlığı bilgilendirilmiş, yönergedeki sınav yeri ile ilgili özel şartın olası mağduriyetleri giderecek şekilde tekrar gözden geçirilmesi doğrultusunda başkanlığımız yazısı ÖSYM’ye iletilmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur. ÜAK Başkanlığı 22.02.2016”
Bu arada ne oldu?
“Yabancı Dil Belgeleri hakkında Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’nın 22.02.2016 tarihinde http//www.uak.gov.tr adresinde yer alan açıklamalar doğrultusunda ÖSYM ile yazışma sonucunda ÖSYM Yönetim Kurulu 25.02.2016 tarihli toplantısında aşağıdaki
kararı almıştır:
Anılan Yönergede uluslararası bir yabancı dil sınavına eşdeğerlik verilmesinde ve sürdürülmesinde sınavın Türkiye’de yapılıyor olması halinde devlet üniversitelerine ait binalarda yapılıyor olması şartı mevcut olmasına ve eşdeğerlik verilen yabancı sınav kurumlarının da bu hususu kabul etmiş olmalarına rağmen adayları bu konuda bilgilendirmedikleri anlaşılmaktadır.
Devlet kurumlarına başvurularda eşdeğer yabancı dil belgesi sunan adayların bu kuraldan dolayı mağdur olmaması için, “Sınav Türkiye’de yapılıyorsa sadece devlet üniversitesine ait binalarda yapılması” şartını havi kuralın Eşdeğerlik Tablosuna da yansıtılmasına ve Eşdeğerlik Yönergesi ile birlikte ÖSYM’nin web sitesinden duyurulmasına, duyuru tarihine kadar yapılmış sınavlara ilişkin belgeler ile yabancı sınav kurumlarına başvuruları duyuru tarihinden önce yapılmış olması kaydı ile duyuru tarihini takip eden günden başlamak üzere 30 gün içerisinde yapılacak sınavlara ilişkin belgelerin bu kurala uygun olarak verilmiş olduğunun kabulüne, ilgili tüm kişi ve kuruluşlara bildirilmek üzere Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’na gönderilmesine karar verilmiştir.
Bu karar doğrultusunda Nisan ve Ekim 2015 başvuru dönemlerinde başvuran ve devlet üniversitesine ait binaları dışında yapılan sınavlardan alınan yabancı dil belgesi sunan adayların belgeleri kabul edilecektir. İlgili tüm kişi ve kuruluşlara saygı ile duyurulur. ÜAK Başkanlığı 20.02.2016”
Özetin özeti: Önemli kararlar alırken lütfen biraz
daha ciddiyet!..